Njuike váldosisdollui

Kongelige fotografer i Dronning Sonja KunstStall

Kongefamilien er Norges mest fotograferte familie. I går åpnet Hennes Majestet Dronningen en ny utstilling i Dronning Sonja KunstStall som viser øyeblikksbilder fra 1890 til 1990 med De kongelige selv som fotografer.

16.02.2024

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, og Prinsesse Astrid, fru Ferner var også til stede ved åpningen i Dronning Sonja KunstStall.

I dag åpner utstillingen for publikum.

Daværende Kronprins Harald og Prins Haakon i Jeppedalen i 1977. Foto: Dronning Sonja

Kronprinsesse Märtha filmer under besøket til den norske basen Norwegian Army Camp Dumfries i Skottland, 24. august 1942. Utstillingen inneholder også unike filmsnutter som Kronprinsesse Märtha har tatt. Foto: De kongelige samlinger

Historier om Norge 

Utstillingen “Kongelige fotografer – øyeblikksbilder fra 1890 til 1990” viser Kongefamiliens egne fotografier fra Dronning Maud og Kong Haakon og helt opp til dagens kongepar.

Unike gjenstander, kameraer, interiører og ikke minst om lag 300 bilder formidler personlige øyeblikk og viktig fotohistorie. Skiftende teknologi og teknikk definerer tiden som går, samtidig gjentas motiver og aktiviteter gjennom generasjoner på en nesten tidløs måte.

Fotografiene til De kongelige kan virke som de tilhører en hvilken som helst annen norsk familie. Likevel skiller de seg vesentlig ut. Deres familiehistorier er ikke private, som andres, men blir også historier om Norge.

Dronning Sonja, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid ankommer utstillingsåpning i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Offisiell åpning

Lars Lillo Stenberg underholdt på åpningen, og mangeårig NTB-fotograf Lise Åserud holdt tale:

– Kongefamilien er Norges mest fotograferte familie, og det er dere jeg også har fotografert mest, faktisk i over halvparten av mitt liv. Jeg har hatt gleden av å følge dere verden rundt, på offisielle oppdrag for NTB. Ingen har jeg løpt mer etter. Ingen har jeg smilt så mye til. Og ingen har jeg ventet mer på, sa hun til latter fra salen.

I talen kom Åserud med en påminnelse til alle om å få bildene ned fra skya og ut av mobiltelefonen. Hun la heller ikke skjul på at det er utfordringer knyttet til bildets posisjon i dag.

– Bildet står i en tøff posisjon i dag, spesielt nå med kunstig intelligens og filtere som kan forandre oss og historien vår radikalt, sa hun.

– Når vi vandrer gjennom denne utstillingen, la oss reflektere hvordan Norge har forandret seg gjennom disse hundre årene, sa fotograf Lise Åserud under åpningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dronning Sonja delte ut blomster og gode ord til alle som hadde bidratt under åpningen og til utstillingen, ikke minst kuratorene Sandra Lorentzen, Øivind Möller Bakken og Ingeborg Lønning ved de kongelige samlinger.

Hun avsluttet med å ta et bilde fra scenen og erklærte utstillingen for åpnet.

Dronning Sonja tar et bilde fra scenen under åpningen av utstillingen "Kongelige fotografer". Dronningens bilder er godt representert i utstillingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dronning Mauds arbeidsværelse på Appleton House er gjenskapt i utstillingen ved hjelp av gamle fotografier. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Fra utstillingen “Kongelige fotografer – øyeblikksbilder fra 1890 til 1990” i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Mer informasjon om åpningstidene i Dronning Sonja KunstStall

 

Guoskevaš leaŋkkat

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas