Killi-Olsen i KunstStallen
I ettermiddag åpnet utstillingen Kjell Erik Killi-Olsen: skulpturer i Dronning Sonja KunstStall med både Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen til stede.
Det er første gang en utstilling i KunstStallen vies én og samme kunstner, og det var Dronning Sonja selv som inviterte Killi-Olsen til å stille ut. Dronningen innledet åpningsarrangementet i dag, og så spent fram til å se hvordan skulpturene ville framstå i den gamle stallbygningen.
- Hva vil disse underlige og usedvanlige skulpturene gjøre med dette spesielle utstillingsrommet, undret Dronningen. Og hva gjør historien som sitter i veggene og det gamle interiøret, med skulpturene?
Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Petter Snare sammen med Killi-Olsen selv i «Den nakne skogen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En begivenhet i kunståret
Det var Petter Snare, direktør ved KODE Bergen, som holdt åpningstalen i dag.
- Kill-Olsens kunstnerskap er historien om et sentralt kapittel i norsk kunsthistorie. Om et kunstnerskap som har vært lojal til en ambisjon om å utforske det menneskelig i et konsekvent formspråk over en rekke medier fra tegning til skulptur og store installasjoner, fra det intime til det overmenneskelige.
- Å kunne møte denne delen av et av Norges mest markerte kunstnerskap så nære og i et så intimt format, er en begivenhet i kunståret, erklærte Snare.
Skulpturene er foruroligende, bevegende, rare og gjenkjennelige. Denne mangfoldigheten dveler også Dronning Sonja ved i sin innledning i utstillingens katalog:
"Kjell Erik Killi-Olsens særegne billedspråk kan være fabulerende og grotesk, humoristisk eller ironisk, sårt og urovekkende og til tider ubehagelig. Ofte samtidig i ett og samme verk. Samtidig behandler han det såre med en ømhet og en forståelse som gjør at det vanskelige kommer nært og blir håndgripelig. Dette gjør Killi-Olsen som skulptør unik."
Verk fra fire tiår
Det er virkelig en stormønstring av skulpturer det er snakk om. Hele fire tiår av Killi-Olsens kunstnerskap er representert, med verk fra tidlig åttitall og fram til i dag. Enkelte verk har ikke vært vist i Norge tidligere.
Kjell Erik Killi-Olsen er den første kunstneren med separatutstilling i KunstStallen. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix
Åpningen ble gitt tonefølge av jazztrioen Gurls.
Ustillingen er kuratert av Karianne Ryen Eriksen ved Det kongelige hoff i samarbeid med Kjell Erik Killi-Olsen. I morgen klokken 11.00 åpner den for publikum, og står fram til og med 3. juni.
Nyhetsbrev fra De kongelige samlinger
Har du lyst til å få nyheter fra De kongelige samlinger på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor. Da får du 5-6 nyhetsbrev i året med tips om kommende omvisninger, utstillinger og arrangementer ved Det kongelige slott, Dronning Sonja KunstStall og Oscarshall.
Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Du finner lenke for dette nederst i hvert nyhetsbrev. Der finner du også kontaktinformasjon om du har innspill eller behov for litt bistand.
Bileahtat DáiddaStálljii
Bileahtaid oasttát Ticketmasteris. Muhtun unna oasáža bileahtain vuovdit DáiddaStáljas.
Bileahttahattit:
- Rávisolbmot: 140,-
- Studeanta: 70,-
- Manát (6-17 jagi): 70,-
Vuollel 6 jahkásaš mánáide lea nuvttá sisabeassan
Doaibmahehtten olbmuid mielčuovvuide lea nuvttá sisabeassan
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit
Gonagaslaš hoavva ovdanbuktá 2023 jahkeraportta
Gonagasviesu doaimmat diibmá speadjalastet otná Norgga. Gonagasbearraša mátkkit 47 suohkanii, almmolaš galledeamit viđa eurohpalaš riikkain, iešguđetlágan lágideamit ovttas riikka suodjalusain ja riikka gearggusvuođa guovdilastin, čájeha mii lea dehálaš Norgii ja masa gonagasbearaš lea bidjan návccaid.
Lihkusávaldagat Dánmárkku ođđa gonagasbárrii
Majestehta Gonagas Harald cealká liekkus lihkusávaldagaid Majestehta Gonagas Frederik X ja Majestehta Dronnet Mary guoktái truvdnolotnahuvvama oktavuođas Dánmárkkus.