Njuike váldosisdollui

Åpningen av Bodø2024

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Bodø 2024 som europeisk kulturhovedstad, lørdag 3. februar 2024.

Jeg kan forsikre det var ganske luftig ned fra fjellet Bonden. Jeg kunne nok ha gjort det for noen år siden.
Og jeg er ikke så sikker på om jeg kan anbefale dette til så mange andre, men det var flott.

Kjære alle sammen – og spesielt kjære nordlendinger: Gratulerer!
Tenk at Norge igjen er vertsland for en europeisk kulturhovedstad – og tenk at det skjer her i Bodø og i Nordland!
Det er imponerende, og jeg synes vi skal gi en liten applaus!

Tenk om kulturen forsvant.
Tenk om billedkunsten, musikken og litteraturen forsvant.
Tenk om skulptur, arkitektur, filmen og teatret forsvant.
Tenk om opera, ballett, dans, husflid, fotografi, mote, eventyr, sport, design, spill og mattradisjoner forsvant.
Tenk om ideene, verdiene – ja, tenk om språket vårt forsvant.
Tenk om alt det vi forbinder med kultur forsvant.
Hva ville vi sitte igjen med da? 

Kulturen danner sterke fellesskap. Kultur former identitet, og den skaper tilhørighet. Kulturen bygger samfunn, knytter oss sammen og den gjør oss til hele mennesker.
Jeg tror – nei, jeg vet— at kultur skaper meningsfulle liv. 
Det er vanskelig å forstå hvordan våre liv hadde vært uten kultur.

Kunsten er en essensiell del av kulturen.
Også kunsten knytter oss sammen og gir oss identitet.

Men den kan også gjøre noe mer: Den kan skape motstand og be oss om å være kritiske. Kritiske til det vante, til tradisjonene, til dem som bestemmer – ja, til kulturen selv. Den kan ønske å flytte grenser, inspirere og gjøre oss kreative. 

God kunst kan få oss til å tenke nytt, få oss til å føle noe annet – noe som setter seg i hjernen og forblir i hjertet vårt. Jeg er sikker på at vi alle har opplevd kunst som gjorde noe ekstra med oss – som kanskje til og med endret våre liv?

***

All kultur kommer fra et sted. Latinske cultura betyr å dyrke, og jordsmonnet i Nordland er rikt. Min egen historie fra Norland er lang og begivenhetsrik. Den er full av gode og mangfoldige minner og opplevelser – fra utallige turer og kulturopplevelser. Jeg føler meg simpelthen hjemme her!

Men mang en gang har jeg lurt på hvordan tilbaketuren fra noen av fylkets mange høye topper skulle foregå. Som da jeg klamret meg til vaieren opp til Møysalen og tenkte på hvorledes i all verden jeg skulle komme meg ned igjen – og drømte om helikopter!

Kunsten er en del av naturen i Nordland. Når man står der oppe på tindene og skuer utover fylket, kan man få øye på den unike samlingen av samtidsskulpturer i kunstprosjektet Skulpturlandskap Nordland. Tenk: Hele 36 skulpturer i 33 Nordlands-kommuner – og én i Troms – laget av kunstnere fra 18 land! Mange av verkene er blitt skapt her – i møtet mellom landskapet og kunstneren. Jeg var så heldig å åpne prosjektet i 1992, med kunstverket «En ny samtale» av finske Kain Tapper, ute på nydelige Grimsøya i Vega kommune. Skulpturene krever noe av sine betraktere: Først må man være både nysgjerrig og utholdende for å finne frem til stedene hvor kunsten er plassert – som ofte er utenom allfarvei. Deretter må man stille seg åpen til kunstnerens tanker, være utforskende, mottagelig for nye ideer og ta seg tid for å ta inn kunstneres intensjon.

Men det er jo ikke bare dette spesielle prosjektet. I Nordland smyger kunsten seg inn i naturen på så mange vis, og blir en del av identiteten, av samfunnet og av hverdagen: Smeden i Sund skaper fugler i jern og vakre, moderne skulpturer, glassblåserne i Lofoten arbeider inn naturen i sine materialer og verk, maleren fanger bølger og fjell, og visesangeren beskriver de lyse sommernettene. Som Hamsun gjorde det i Pan – der løytnant Glahn vandrer i «Nordlandssommerens evige dag».

Jeg har, som dere sikkert forstår, også vandret meget i nordlandsommeren, og –høsten, vinteren og våren. Jeg synes det derfor er spennende at Bodø 2024, sammen med DNT og de lokale turlag, har etablert det helt særegne prosjektet European Cabins of Culture, der målet er å skape forestillinger, opplevelser og kunstmøter på turisthyttene og på andre turmål.

***

«Bringing people together is a really good thing to do” skrev man da det ble søkt om kulturhovedstads-status. For en fin tanke! Dere inviterer oss alle inn for å skape rike og vakre fellesskap – i en tid da det å møtes er viktigere enn noen gang.

Til slutt vil jeg gjerne legge til – og dette er mine svært personlige erfaringer – at alt dette nok ikke hadde blitt realisert uten nordlendingens spesielle egenart:

Nordlendingen er kreativ, full av humor og modig. Utholdende, selvironisk, ærgjerrig og medfølende.
Seig, kraftfull, direkte og engasjert. Og skeptisk til søringa.
Vennlig, åpenhjertig, raus og gjestfri.
Og derfor kommer jeg igjen, og igjen. Nå ser jeg frem til helt år med kunst og kultur i Nordland.

Også håper vi dette ekstremværet Ingunn ikke skaper mer skade på eiendommer og hjem enn det har gjort. Og at de som har vært redde og usikker kan vende tilbake til en mer normal hverdag.

Til slutt: Kjære alle dere som i så lang tid har arbeidet med å realisere dette fantastiske kulturprosjektet: Vel blåst! Men det er nå det virkelig begynner.  

Og med dette erklærer jeg Bodø2024 - European Capital of Culture – for åpnet!

03.02.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas