Njuike váldosisdollui

Åpningen av Landslovjubileet: Dronningens tale

H.M. Dronningens tale ved avslutningen av mottakelse på Det kongelige slott i anledning åpningen av 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov, onsdag 31. januar 2024.

Kjære alle sammen

Så har vi kommet til slutten på begynnelsen – kan man vel si – av Landslovjubileet 2024.

Aller først vil jeg sende en stor takk til Øyonn Groven Myhren, som fremførte den vakre balladen «Falkvor Lomannsons bruderov». Den hensatte oss virkelig til middelalderen. Tusen, tusen takk!

Fortidens dramatiske fortellinger kan vi også kjenne oss igjen i idag. For mennesker er alltid mennesker.

Jeg vil også veldig gjerne takke andre som har medvirket i dag:

Professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde, som kåserte både så inspirerende og engasjerende i Statsrådssalen, men det kunne vært enda litt lengre.

Nasjonalbibliotekts leder Aslak Sira Myhre må vi takke for praktverket av Landsloven, og jeg skjønner at dette er et verk som er helt spesielt. Det er håndlaget og bare et eksemplar som er som dette. Jeg må på husets vegne få takke tusen ganger.

Og så de fire ungdommene fra Edvard Munch videregående skole, Malene, Hanah, Aksel og Helle. Dere var kjempeflinke. Og jeg er veldig glad for at dere var her i dag. For se på oss som sitter her. Vi er ikke akkurat dem som skal føre all denne kunnskapen videre. Men det er dere. Og det er så viktig at dere fortsetter å interessere dere for akkurat det som nå er Landslovjubileet. Men det også andre ting i verden som sikkert er like verdifullt å konsentere seg om.

Jeg syns det har vært veldig hyggelig at vi har kunnet samles alle sammen – for dette jubileet er utrolig viktig. Man skjønner jo det nå man leser  hvor viktig det er  og hvor imponerende det var i 1274. At en mann kan tenke så godt som Magnus Lagabøte gjorde da, og hvilken virkning det har hatt i 750 år. Det er helt utrolig.

Lykke til med det flotte jubileet til alle dere som er engasjert! Det er veldig viktig at dere får dette ut over hele landet, og det vet jeg dere alle arbeider for. Vi kommer sikkert til å se noen flotte nedslag av dette jubileet ved slutten av året. Lykke til!

Takk for i dag og takk for det vi fikk oppleve sammen!

Tusen takk!

 

31.01.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas