Njuike váldosisdollui

Gjestebud på Skaugum med Redd Barna

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsens tale under gjestebud på Skaugum, torsdag 23. november 2023.

Kjære alle sammen,
Velkommen til oss.

452 millioner barn lever i konfliktområder rundt i verden. 100 millioner mennesker er på flukt. 40 millioner av dem er barn.

Dette er tall fra Redd Barna, som vi setter stor pris på at ville samarbeide med oss om årets gjestebud. Temaet denne gangen er nettopp barn og unge på flukt fra krig og konflikt.

Alle dere som er her i dag er berørt av dette temaet på en eller annen måte.

Mange av dere har selv erfart å komme til Norge som barn eller ungdom på flukt fra konflikt i hjemlandet deres. Dere har røtter i Afghanistan og Eritrea, Somalia, Iran og Ukraina – for å nevne noen.

Flere av dere som er her i dag jobber med å skape et så godt mulig liv som mulig for mennesker på flukt.For det trengs mange gode krefter i dette viktige arbeidet: Helsevesen, NAV, skole og barnehage, idretts- og aktivitetsledere. Og ikke minst:

De gode naboene. Mennesker som ser og som bryr seg. Den ene som kan få stor betydning i et annet menneskes liv. Medmennesker som finner hverandre.

Vi alle vet at det er mange utfordringer som møter unge mennesker som kommer på flukt til Norge. Språk, sosiale koder, systemer, papirer, arbeid og det å oppleve fellesskap er noen av dem. Mange har delte erfaringer med det å komme ny til Norge – ofte med traumatiske opplevelser i bagasjen.

Men her i kveld har vi lyst til å fokusere mest på det som virker, det som er bra, det som nytter. Vi trenger håp og inspirasjon til å gjøre det vi kan gjøre for å skape et best mulig liv sammen, og for hverandre. Spesielt i en tid da det er lett å føle seg litt maktesløs i møte med alt som skjer rundt i verden.

Vi vet at blant dere som er her i kveld finnes det fantastiske historier om det å skape et godt liv i Norge på tross av utfordringer. Noen av dere har vi møtt før, andre gleder vi oss til å bli litt kjent med i løpet av kvelden.

Nå vil vi gi ordet til Birgitte Lange, som er generalsekretær i Redd Barna – og som vil lose oss gjennom denne lille faglige delen, før vi skal spise sammen etterpå.

Vi vil samtidig gratulere Redd Barna med innsamlingsrekord i årets TV-aksjon. Det var skikkelig imponerende! Midlene som ble samlet inn vil gjøre en forskjell for barn over store deler av verden.

Tusen takk for den viktige jobben dere gjør!

23.11.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat