Njuike váldosisdollui

Ridehuset i Dronning Sonja KunstStall: åpningstale

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Ridehuset i Dronning Sonja KunstStall fredag 13. oktober 2023.

Kjære statsminister,
Kjære nabo, Kjære familie

Kjære alle sammen,

Nå skaper vi historie – her og nå! For dette er en historisk aften:

Endelig – etter ti år med restaureringsarbeider – kan vi ønske velkommen til en helt ny arena i hovedstaden, som en del av Dronning Sonja KunstStall: Nemlig Ridehuset.

Har det ikke blitt flott her?

Denne salen er fylt av historie og historier. Det er et rom som krever litt innlevelse av oss for virkelig å kunne sette oss inn i hvor vi befinner oss. Hvis vi tar sansene og fantasien i bruk, kan vi kjenne lukten av sagmugg, se for oss galopperende hover, høre ville vrinsk og susende ridepisker.

Da Ridehuset stod ferdig i 1911, var det spesielt kjærkomment for den hesteglade Dronning Maud. Det ble laget et lite tilbygg i bakkant av galleriet der oppe, med en liten salong. Der kunne dronningen sitte og titte ned gjennom åpningen på det som foregikk her nede på ridebanen.

Jeg liker å se for meg at hun sitter der nå – og smiler over å se at hennes kjære Ridehus igjen er tatt i bruk her i aften. Om enn ikke med levende dyr så er det fylt med mennesker, liv og opplevelser!

Rommet vi er samlet i er nærmest en tidskapsel fra den tiden huset ble skapt – og tilbakeført etter alle kunstens og fagfolks regler. Samtidig er rommet modernisert i tråd med dagens tekniske krav.

I løpet av byggets drøye 100 år lange historie har Ridehuset gjennomlevd adskillig dramatikk:
Rystelser i grunnen under byggingen av Holmenkollbanen i 1914 påførte murene sprekker. Under krigens mørke år brukte tyskerne Ridehuset til trening for sine politihester.

I 1943, under den store eksplosjonsulykken på Filipstad, nådde tre granater bygget og lagde hull i taket. Én av granatene eksploderte inne i bygningen og forårsaket store ødeleggelser. Jeg var selv 6 år gammel da dette skjedde – og jeg kan fremdeles huske den dramatiske opplevelsen: Et stort smell og nattehimmelen over havneområdet som ble lyst opp av flammehavet. Det var skremmende!

Etter krigen, da hesteholdet opphørte og bilen overtok som transportmiddel, fikk Ridehuset et mer kulturelt bruksområde:

På 1960-tallet fungerte det som atelier for billedkunstnerne Karen Holtsmark, Else Hagen og Nils Flakstad. Verkene de skapte som utsmykning til Stortinget – blant annet Holtsmarks flotte billedvev Solens gang – ble til nettopp her.

I årene som fulgte ble dette særegne rommet brukt som lager – frem til renoveringsarbeidet ble satt i gang.

Og nå er vi altså samlet her – i et vakkert nyrestaurert bygg med en uhyre spennende historie.

Vi er ennå ikke helt sikre på hvorledes vi skal bruke dette rommet i tiden fremover. Vi må prøve oss frem! Startskuddet for denne prøvetiden går nå – her – nettopp i dag – og den tar dere del i!

Vi åpner Ridehuset med en kunstnerisk kraftsalve.
Nasjonalballetten har for anledningen skapt en helt ny forestilling tilpasset denne unike arenaen – i samarbeid med Hans Majestet Kongens Garde.

Rommet ble opprinnelig skapt for fysisk aktivitet, for smidighet, skjønnhet og hardt arbeid. Nasjonalballetten så likhetene mellom ridning og dans: Letthet og tyngde på samme tid. Eleganse. Og erkjennelsen av at det som kan se så lett ut i virkeligheten er svært vanskelig. 

Forestillingen vi skal få oppleve her i aften spenner fra klassisk til nyskapt ballett, gjennom ulike tidsepoker samt fysiske og abstrakte landskap. Fra Finnmarksvidda og samtalen i lavvoen hvor man kan merke på kroppen de innpåslitne myggene – til Hedda Gabler på sin hest opp Karl Johan.

De ulike elementene i forestillingen er satt sammen av stemmene til forskjellige koreografer – hovedsakelig kvinner. Fellesnevnere er natur – fysikk – og musikk.

Som publikum inviteres vi til å stille oss åpent i møte med det forestillingen har å gi oss. Det er bare å glede seg!

Det er mange som skal takkes ved denne anledningen:
Først en stor takk til Nasjonalballetten ved ballettsjef Ingrid Lorentzen og husregissør Marit Moum Aune – som tok utfordringen på strak arm og så muligheter heller enn begrensninger.

Takk også til alle danserne, musikerne og hele det store teamet fra Den Norske Opera & Ballett som har gjort dette mulig! Tusen takk!

Takk til Nils Petter Molvær – som spilte oss inn og skapte den  magiske atmosfæren.

Takk til Hans Majestet Kongens Garde, som aldri slutter å overraske og imponere!

Og en stor takk til Statsbygg og Riksantikvaren, for godt samarbeid og kyndig byggeledelelse med sedvanlig faglig dyktighet.

Vi er dypt takknemlige for innsatsen dere alle har ydet!

Så gleder vi oss til forhåpentligvis å kunne invitere til mange store kulturopplevelser her i dette storslagne Ridehuset i årene som kommer.

God fornøyelse!

 

 

13.10.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat