Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Vestland: Tale i Solund

H.K.H. Kronprinsens tale i Solund kommune under fylkestur til Sogn i Vestland 26.-28. september 2023.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen


Det å komme seilende ut Sognefjorden, til Solund, og hit til Hardbakke på Sula — midt mellom alle øyene, holmer og skjær — det er bare helt utrolig flott. Takk for den fine velkomsten, her i unike Solund.

Årets fylkestur har foregått med tog fra Myrdal til Flåm, så til Lærdal. Og deretter seilte vi med Kongeskipet fra Lærdal til Sogndal, Høyanger og endelig ut hit til Solund. Det er langt og variert i et av verdens vakreste områder. Det er som å være midt inni en norgesreklame i flere dager. Også nå som det er litt regn. 

Noe av det jeg synes er det aller beste med å dra på fylkestur, er å treffe alle de fine folka som bor overalt i landet vårt, sånn som her i Solund, helt vest i Norge.

Å leve i denne delen av Norge krever kanskje litt ekstra omtanke for hverandre?
"No man is an island", skrev John Donne på 1600-tallet. Vi klarer oss ikke alene i verden. Ikke da, og ikke nå. Og det å bo på en øy krever at man tenker litt ekstra på naboen, kanskje. Dere stiller opp for hverandre, finner løsninger på ting, ordner opp på egen hånd og løfter sammen. Et bevis på den store innsatsen dere sulinger legger ned, det er frivilligheten.

Det er imponerende at for eksempel Solund Skulemusikk har om lag 50 medlemmer når det er 68 elever i grunnskolen her. Og det går rykter om at ett av medlemmene også nå er med i Hans Majestets Kongens gardes musikkorps. Veldig bra!

Eller at sogelaget har rundt 180 medlemmer, og at de ulike idrettslagene til sammen har rundt 250. I tillegg kommer kunstlaget, ungdomslag, skytterlag, frivillige i grendehus og i kirkene, Losnaspelet, lysfestivalen, turlag og Solund-dagen. Og da har jeg helt sikkert glemt noen, men det er en imponerende liste.

Og så bor det altså 764 personer i kommunen. Det er ganske imponerende - jeg synes vi skal ta en applaus for det! 

Og så er det jo noen ting som er ekstra viktige for at vi skal kunne leve gode, hele liv i landet vårt: En ting er selvfølgelig et bærekraftig og framtidsrettet næringsliv. Og det at vi føler trygghet, er også viktig. En trygghet som ambulansebåten deres er med på å skape, her hvor det er langt inn til fastlandet. Og et inkluderende samlingssted for alle, som Gjenbruket er et godt eksempel på. Jeg gleder meg til å møte de på båten og på kafeen etterpå.

Solund er en perfekt avslutning på årets fylkestur. Jeg er takknemlig for alt det jeg har sett og hørt, folk jeg har møtt, alle de nye minnene jeg tar med meg – både fra Aurland, Lærdal, Sogndal, Høyanger – og nå fra Solund. Det har rett og slett vært en helt fantastisk reise.
Tusen takk for tre flotte dager i Vestland.

Ordfører – og alle dere i Solund – takk for at vi fikk komme hit.
Nå gleder jeg meg til resten av dagen.

 

28.09.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat