Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Vestland: Tale i Sogndal

H.K.H. Kronprinsens tale i Sogndal kommune under fylkestur til Sogn i Vestland 26.-28. september 2023.

Statsforvalter og ordfører
Hei alle sammen,
har dere det bra i dag?

Jeg er veldig glad i å stå på ski, så jeg har gledet meg til å komme hit for å se på fjellene deres. Og når jeg kommer hit tenker jeg: å bo her, med så fantastiske skimuligheter, hvor du kan tråkke opp fra fjorden, opp mot toppen – og så kjøre ned noen av de fineste fjellsidene i Norge - kanskje i verden...

Tenk å bo på et sted med så mye kortreist natur at du nesten ikke trenger bil – kan være greit med sykkel, kanskje... Et sted som ligger midt i matfatet, med veldig mye frukt og bær – og med en saftfabrikk som lager reklame på nynorsk. Dere er skikkelig heldige som bor i Sogndal.

Dette er jo kommunen og hjembygda til Kjartan Lauritzen. Stedet som er hjemmebanen til et veldig godt fotballag. Og kanskje er det plassen Olav Stedje tenker på når han synger at "han må heim".

Jeg vil gjerne takke dere for en veldig fin velkomst, både nede på kaia og her på høgskolen. Og takk til dere som spilte og sang nå – Andrea og Hallgeir – dere var skikkelig flinke. Skal vi ta en applaus til? De var ordentlig bra!

Natur og utdanning. To ord som preger kommunen deres – både her i Sogndalsfjøra, men også i Balestrand og Leikanger. Det er imponerende at dere får til så mye – fra barnehage til phd.

Inne på høgskolen møtte jeg både engasjerte elever, studenter og lærere og hørte om hvordan utdanning og lokalsamfunnet er koplet sammen. Det var spennende å høre om hvordan dere på Trudvang bruker fysisk aktivitet for å lære i barneskolen. Er det noen fra Trudvang her?

Eller hvordan dere på Kvåle er opptatt av psykisk helse og bruker Bry deg-dagen i lærerplanen. Er det noen fra Kvåle her?

Eller hvordan Sogndal videregående skole tenker samhandling mellom skole og næringsliv for elever på yrkesfag. Er det noen av dere fra videregående her?

Etterpå skal jeg gå tur med Fosshagen utdanningsbarnehage, som samarbeider tett med barnehagelærerutdanningen her på høgskolen. Og så vet jeg at både Leikanger ungdomsskole og Sagatun i Balestrand samarbeider med høyskolen om lærere, praksisplasser og forskning.

Alt henger sammen med alt, som vi vet – også i Sogndal.

Og så er det jo her da, selve høgskulen: Jeg møtte studenter, lærere og forskere som fortalte meg om hva de jobber med innen klima og klimatilpassing. Sommerens tørke, branner og nedbørsrekorder over hele verden forteller om at det haster å gjøre noe. Globalt, nasjonalt og lokalt.

Vi må både få ned utslippene, og samtidig jobbe for å sette lokalsamfunn i stand til å håndtere mer vær og bli mer robuste. Dette er jo noe av det aller viktigste vi gjør i verden akkurat nå – og det vil nok også være det i lang tid framover. Det dere gjør på høgskolen og på Vestlandsforskning er spennende, det er imponerende og og det har veldig stor betydning.

Alt dette skjer altså i et ganske lite lokalsamfunn. Et trygt sted å vokse opp, og et veldig fint sted å bo, virker det som. Det er ikke rart at Sogndal faktisk opplever befolkningsøkning. Takket være dere sogndøler.

Dere er skikkelig heldige som bor her.
Jeg gleder meg til neste gang jeg kommer hit. Og kanskje jeg får tatt med skiene da.

Lykke til med alt det dere jobber med, og takk for meg!

 

27.09.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat