Njuike váldosisdollui

Litteraturhuset - Hilsen ved litteratursamtale

H.K.H. Kronprinsessens hilsen i forkant av en litteratursamtale på Litteraturhuset i Oslo 14. juni 2023.

Statsforvalter
Kjære alle sammen!
Og en spesiell hilsen til alle dere på link fra Tromsø og Finnmark. Veldig hyggelig å ha dere med!

Kronprinsen og jeg har nettopp kommet fra et veldig fint skolebesøk på Kuben videregående skole, der vi fikk lov til å bli med på et veldig spennende forfatterbesøk i klasse 3STB. Er dere her nå?

Det var Sarah Zahid som var med der, og kjære Sarah – sammen med Nora Dåsnes, Plaza, Neda Alaei og Oliver Segula Lovrenski – dere representerer rett og slett en bølge av nye og viktige stemmer i norsk litteratur. Og jeg synes at dette er så spesielt og fantastisk et panel, at vi må gi dere en ekstra applaus!

På hver deres måte skaper dere tekster som berører og som endrer oss. Det dere skriver er med på å skape og forme et nytt Norge, et Norge av i dag. Og det er et Norge som er litt annerledes og mye mer mangfoldig enn da Kronprinsen og jeg var på deres alder. For i år fyller vi 50 - det begynner å bli en stund siden...

Og derfor er det så utrolig viktig, det dere skaper. Det sier noe om hvem vi er og hva Norge er. Stemmene deres bærer langt, de hvisker og de roper, de forteller oss hvor det brenner. De gir oss en retning, noen ganger gir det mye, mye håp og andre ganger fortvilelse. Men de utvider, på hver sin måte, vår oppfatning av hva det vil si å være menneske – i Norge, i 2023.

Jeg har lyst til å takke Litteraturhuset spesielt for at dere arrangerer dette viktige arrangementet. Takk også til alle dere elever og lærere fra Kuben videregående skole som hadde lyst til å komme – midt oppe i avslutningen av 12 års skolegang. Det synes jeg er utrolig sterkt - at dere velger å bruke denne dagen sammen med oss. Det vil jeg takke hver og en av dere spesielt for.

Og viktigst av alt vil jeg takke dere forfattere på scenen – for at dere skriver så fantastiske tekster og musikk, og for at dere skaper så viktige bøker, som jeg synes er livsnødvendige i samfunnet vårt.

Nå gleder jeg meg skikkelig til denne samtalen, og gir ordet til Nora Dåsnes, fjorårets vinner av Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur.

Takk for meg!

 

14.06.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat