Njuike váldosisdollui

Ungdommens kritikerpris 2023

H.K.H. Kronprinsessens tale under utdelingen av Ungdommens kritikerpris på Sentralen i Oslo, fredag 31. mars 2023.

Kjære alle sammen,

Siden 2005 har Ungdommens kritikerpris bidratt til å løfte ungdom som lesere. Gjennom alle disse årene har ungdom over hele landet gjort et krevende, analytisk lesearbeid som det står stor respekt av. For mange håper jeg det har bidratt til å øke leselysten og interessen for litteratur – noe flere undersøkelser også tyder på. Prisen henger høyt hos forfatterne. Det arbeidet ungdom har gjort gjennom disse 18 årene er i seg selv så imponerende at jeg synes det fortjener en applaus.

I år har Foreningen !les tatt et spennende grep – ved å nominere de samme bøkene til Kritikerprisen og til Ungdommens kritikerpris.

Det er fire sterke kandidater:
Kniven i ilden av Ingeborg Arvola
Stakkar av Matias Faldbakken
Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn
Skinnende døde av Mazdak Shafieian

Som vi vet, ble Brynjulf Jung Tjønn vinner av Kritikerprisen. I dag blir det spennende å høre hvordan ungdom fra Alta i nord til Kristiansand i sør har vurdert de samme bøkene som Kritikerlaget.

Kjære juryklasser,
Jeg vil takke dere alle sammen for den grundige jobben dere har gjort med vurderingen av årets bøker. Dere beviser, om noen skulle være i tvil: at ungdom leser. Deres stemme er viktig i det offentlige ordskiftet om litteratur.

For meg har litteratur betydd mye hele livet. Ikke minst var den viktig i den livsfasen dere er i nå. Da jeg gikk på ungdomsskolen og ungdomsbøkene ble for barnslige, gikk jeg løs på mammas bokhyller, som heldigvis var fulle av kvalitetslitteratur. For mange av oss kan bøkene gjøre den nokså brutale veien fra ung til voksen litt mykere. Litteraturen strekker oss – i høyden, i bredden og i dybden. Den åpner dørene til voksenlivet for oss på en varsom måte som gjør at vi kan nærme oss overgangen på våre egne premisser. I hvert fall var det sånn for meg.

Som unge, kritiske lesere og videreformidlere av god litteratur bidrar dere til å invitere flere inn i det rommet litteraturen skaper for de store spørsmålene, der vi både utfordres og finner hjem. Det gjør dere viktige.

Det gjør juryarbeidet deres viktig. Og det gjør Ungdommens kritikerpris viktig.

Takk til alle dere som har kommet hit i dag, og ikke minst takk til Foreningen !les for det viktige arbeidet dere gjør.

Gratulerer med dagen alle sammen!

 

31.03.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas