Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Vanylven

H.M. Dronningens tale i Vanylven under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 30. august-1. september 2022.

Statsforvalter
Ordfører

Kjære alle sammen
 

Tusen takk for den flotte velkomsten som Kongen og jeg har fått her i Vanylven! Vi ble møtt av blomsterguttene, tvillingene Haakon og Magnus da vi steg i land – og med ett følte vi oss hjemme! "Haakon Magnus" er et godt ord for oss.  

Er særlig takk til "Merkesteinane", det rekordstore koret, leikarring og korps for strålende kulturelle innslag. Og selvsagt til Maria Parr, Vanylvens verdenskjente forfatter, og hjernen og hjertet bak nydelige "Tonje Glimmerdal", den tøffe jenta med verdens beste slagord: Fart og selvtillit! Og jeg må innrømme at jeg er nesten ferdig med den boken, og er helt betatt. Jeg skjønner godt at den har vandret ut i verden. Denne damen, Tonje, er ganske morsom. Der har vi noe å lære - akkurat dette med fart og selvtillit! Tusen takk til alle sammen!

Kongen og jeg er takknemlige for å være tilbake i vakre Vanylven. For 43 år siden var vi her i Åheim, som kronprinspar, og vi glemmer ikke den fantastiske måten vi ble tatt imot på. Jeg husker også godt at jeg ble gjort oppmerksom på Vanylvens kjente mineral: Olivinsteinen — som forvandles til de vakreste, grønne peridotsmykker. Da jeg fylte 75 år, var en av gavene et peridotsmykke med steiner fra Almklovdalen. Jeg bærer smykket med stor glede, og det er et nydelig eksempel på norsk gemmologi og norsk smykkekunst. Dere har noe å være stolte av der.

Men det er flere ting som skaper en forbindelse til Vanylven, og vårt besøk i 1979. Hun som var drillpike i paraden i Syvde, er faktisk i dag ordføreren deres, Lena Landsverk Sande! Jeg synes det er så bra at vi må ta en ekstra applaus for henne! 

Vi har allerede rukket å danne oss et godt bilde av Sunnmøre på denne vår fylkestur i Møre og Romsdal. Noen elementer legger rammen for reisen vår: 

Det første er selvsagt naturen – som gir og tar. Selv har jeg har utallige gode minner fra vandringer på Sunnmøre. Fjellene og fjordene - fjellgårdene, fossene og de stupbratte liene som er så tøffe å gå – og alt dette med det fantastiske vannspeilet der nede, alltid i bevegelse.  

Naturen på Sunnmøre er unik, den slutter aldri å fascinere – og vi kommer gjerne og ofte tilbake.  

Men naturen kan også være nådeløs: Jeg vet at Kongen har sterke minner fra Vanylven da han besøkte Rovde etter nyttårsorkanen i 1992. Møtene med de berørte 8. januar det året satte spor hos min mann — og i oss alle sammen. Bildet av Kongen, som ble nevnt av ordføreren, i gammel, slitt boblejakke og slagstøvler i de fordreide restene etter orkanen, har bitt seg fast i minnet. Det må ha vært et sjokk for alle dem som opplevde orkanens herjinger. Det er gledelig, og til ettertanke, at flere av dem han møtte den gang, nå er til stede under vårt besøk i dag! Og jeg må si at det var alldeles vakkert uttrykt av ordføreren å si at Kongen ble signet i Nidarosdomen i '92, men han ble kronet her på Rovde. Det var fantastisk uttrykt, tusen takk. 

Et annet element er den sunnmørske drivkraften og evnen til innovasjon. At Vanylven, med litt over 3000 innbyggere, er blitt kåret til nasjonal innovasjonskommune, sier noe om hvilke kreative sjeler som bor her – som også evner å tenke stort: I tillegg til lokal industri – med hjørnesteinsbedriften Sibelco i front, samt en viktig jordbruksnæring – vet vi jo at det arbeides for verdens første skipstunnel gjennom Stadtlandet. For noen dristige planer og store visjoner! Vi ser frem til fortsettelsen av dette prosjektet – som kan skape nye muligheter for næringslivet i Vanylven, og for hele Vestlandet. Og vi kommer selvsagt gjerne tilbake til den åpningen.     

I tillegg til Maria Parr, kommer jo også forfatterne Hilde Myklebust og Øystein Vidnes fra Vanylven – og legger man til at Inger Hagerup hadde ungdomstiden sin her, blir jeg jo litt nysgjerrig på hva som gjør at skriveglede og kreativitet har så gode kår akkurat her? 

Kanskje det skyldes det tredje elementet på vår ferd; den store og rause frivilligheten? Det finnes jo mange titalls lag og foreninger her i Vanylven. Det er rett og slett imponerende, og det sier noe om at man stiller opp for hverandre – om samhold, og om kjærlighet til hjemstedet.

Takk igjen for at dere har tatt så godt imot oss. Kongen og jeg gleder oss til å være sammen med dere – og vi ser frem til resten av dagen og besøket vårt her i Vanylven 

Tusen takk for måten vi har blitt tatt imot på, tusen takk.

 

31.08.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas