Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Sande

H.M. Kongens tale i Larsnes i Sande kommune under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 30. august-1. september 2022.

Statsforvalter 
Ordfører 

Kjære alle sammen!
 

Tusen takk for den flotte mottakelsen Dronningen og jeg har fått her i Larsnes – av både korps, kulturskole og småtroll. Det er lett å forstå at kulturen blomstrer i Sande kommune! 

Det å reise på fylkestur med Kongeskipet i Møre og Romsdal er en påkjenning for kropp og sjel; vi ser og vi ser, vi okker og ojer oss og vi snur oss hele tiden. For det er jo så vakkert overalt at man nesten får kink i nakken.  Slik vi opplevde ved innseilingen til Larsnes i dag. Dronningen og jeg er svært glade for endelig å være her i Sande kommune – for aller første gang. 

Naturen er til glede, men i aller høyeste grad også til gavn. Dere er jo så heldige å bo rett ved matfatet, ut mot storhavet. Og selv om de fleste nok ikke har sitt levebrød på "brusande hav", som vår – og deres – kjente salmedikter, Bernt Støylen skriver, er det lett å forstå at havet fortsatt er livsnerven, og viktigste næringsvei.

Og det er beundringsverdig hvordan dere fortsatt gjør bruk av naturressursene med hele to skipsverft – i tillegg til mange andre små og store virksomheter som utvikler seg og skaper nye produkter. Alt basert på det som finnes i havet. At en kommune som ikke er verdens største, har så mange arbeidsplasserog med en svært internasjonal arbeidsstokk, er imponerende.  

Det er spennende å oppleve lokalsamfunn som tar vare på kulturen og historien sin. Det er ikke bare kommunens internasjonale næringsliv som er levende. At britisk historie, med Arthur-legenden, er så aktuell som den er her vitner om et samfunn med kreativitet, overskudd og stor dugnadsånd. 

Historien vår skaper vi sammen – slik dere tar vare på blant annet steinalder-bosetting, krigsminner og det restaurerte Rønneberghuset. Intet av dette gjøres av seg selv.  

I Frivillighetsåret 2022 er alt det dere i fellesskap bygger og skaper, til stor inspirasjon for oss andre


Tusen takk for at
Dronningen og jeg får oppleve noe av alt dette her hos dere. Nå gleder vi oss til resten av programmet i dag – og ikke minst til festen i Breidablikk i kveld.
Tusen takk!
 

 

31.08.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas