Njuike váldosisdollui

Feiringen av Prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag: Kronprinsparets tale

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessens tale under gallamiddag på Det kongelige slott i anledning feiringen av H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag fredag 17. Juni 2022.

Kronprinsen:
Deres Majesteter
Deres kongelige høyheter
Stortingspresident
Statsminister
Justitiarius
Kjære alle sammen

Kjære Ingrid

Nå når du har blitt 18 år, 4 måneder, 26 dager og 16 timer er vi veldig glade for endelig å kunne feire deg, og få si noen ord til deg. Vi har gledet oss til denne feiringen med så mange som betyr mye for deg, og mye for oss.

I forbindelse med bursdagen din i januar ga du flere mennesker muligheten til å bli litt bedre kjent med deg. Du ga de første intervjuene dine, hadde møter med statsmaktene og mottok deputasjoner her på Slottet.

For meg var alt dette litt spesielt. For jeg har jo selv vært i en tilsvarende situasjon som du er i nå, og møter en 18 år gammel versjon av meg selv litt i døra.

Som forberedelse til alt du skulle gjøre i januar, så vi blant annet på videoer fra min 18-årsdag i 1991. Det begynner, tro det eller ei, å bli en stund siden. Og jeg var en alvorlig ung mann som snakket sakte, og tenkte en del. Spesielt under intervjuet jeg hadde med Geir Helljesen på NRK, slet du med å slutte å le.

Derfor er jeg ekstra glad for å se hvem du er. Du har en trygghet i deg, Ingrid, som vil være en styrke for deg hele livet.

Og så er det viktig for meg å si til deg i dag. Du har mange mennesker rundt deg som vil hjelpe og støtte deg. Du har alle oss som er glad i deg. Marius og Magnus – som alltid vil være der for deg – akkurat som du alltid vil være der for dem. Mamma – som du kan gå til når det er vanskelig, som er flink til å lytte, sette ord på problemene og finne løsninger. Og så har du hele storfamilien din –  og så har du meg.

Kronprinsessen:
Kjære Ingrid. Den dagen du ble født for 18 år siden, kjørte pappa og meg inn fra Skaugum til Rikshospitalet. Senere samme dag, etter en helt nydelig fødsel, kom vi hjem med det underet som er deg. I dag er du en vakker ung jente – klar til å ta sats inn i fremtiden. En klok ung dame, sterk og klar. Pappa og jeg er så uendelig stolt av deg og glad i deg.

Og som pappa sa, nå står altså vi to her rundt deg sammen med Marius og Magnus, bestemor, bestefar og mormor og hele den store familien din. Alle de som er mest glad i deg. Du er også omkransa av lykkeønskninger fra folk rundt om i landet vårt, som ønsker deg alt godt både for dagen i dag og resten av dagene dine. Du står i en historisk rekke av tronarvinger i dette landet.

I dag feirer vi myndighetsdagen din, fine Ingrid vår, men også myndighetsdagen til landets arveprinsesse. Norge består ikke bare av fjell, skog, vidder, mark og hav – men av drømmene, håpet, gledene og sorgene til alle menneskene som bor i landet vårt.

Norge er summen av all kunnskapen, tanker, handlinger og kanskje viktigst: verdiene til menneskene her i landet. En av dine viktigste oppgaver blir å stå sammen med alle nordkvinner og menn gjennom den gleden og sorgen de skal oppleve. Å se de, forstå hvem vi er sammen og passe på at alle føler at de har en plass her. Som Kong Haakon gjorde for sitt folk, som pappas bestefar Kong Olav gjorde og som fine fine bestefaren din Kongen vår har gjort for sitt folk. Du går på en sti som mange kloke mennesker har gått før deg.

Du skal finne din egen vei, Ingrid. Men ingen av oss som kjenner deg er i tvil om at du har det som trengs for å gjøre det du skal i ditt liv.

Kronprinsen:
Så på denne viktige dagen i livet ditt vil jeg gjerne snakke litt om frihet. For alle mennesker har mulighet til å finne sin frihet. Og det har du også. Jeg håper du føler frihet til å ta en utdanning du selv ønsker.

At du finner noe du har lyst til å bli god på og som du synes er spennende. At du føler frihet til å finne de vennene som er bra for deg. Som du kan stole på og være deg selv sammen med. Du er heldig, Ingrid, som har mange gode venner rundt deg. Mange av dem er her i kveld.

Det er også stor frihet å finne i naturen, i sport og i mestring. Den fysiske mestringen kombinert med både det storslåtte og kreftene i naturen kan gi en følelse av stor frihet. Jeg har vært heldig å få dele mange sånne opplevelser med Marius, Magnus og med deg. Og jeg håper du vil fortsette å finne punkter av frihetsfølelse i naturen og idretten gjennom livet ditt.

Bjørn til Berit har flere ganger snakket til meg om plikten som verdi, som noe positivt. Jeg er litt usikker på om han sa det mest til meg eller om han snakket med flere. Til og med i plikten er det mulig å finne en følelse av frihet. Nå skjønner jeg samtidig at dette er litt for voldsomt å si til en 18-åring. Jeg hadde i hvert fall ikke stor forståelse for det da jeg var 18. Men jeg tror det kanskje er noe i det. Og derfor ville jeg ha det med i dag.

Kronprinsessen:
Både pappa og jeg er opptatt av du skal få lov til å gjøre feil, det er en del av det å vokse opp å finne sin egen vei. Det er viktig for oss at du kjenner deg trygg på at du er god nok akkurat som du er. Som 18-åring er det ikke alltid lett å ta inn over seg det som ligger på dine skuldre. Men som pappa sa, vil jeg også du skal vite at det ligger en stor frihet i din skjebne. 

Vi som kjenner deg, vet hvor glad du er i landet ditt. Hvor glad du er i å reise rundt i Norge. Når du går rundt med NOREG-genseren din og kjenner deg ekstra stolt. Ski og surfing har tatt deg med på mange turer, både med familien din og sammen med venner. Det har gjort at du har blitt kjent i kriker og kroker over hele landet.

Ingrid, jeg kunne ikke vært mer stolt av den jenta jeg har fått lov til å følge siden de klare brune øynene dine kikket opp på meg da du ble født. Du har alltid hatt en enorm rettferdighetssans i deg, og en styrke til å stå i ting. Du har beskytta brødrene dine med nebb og klør og stor kraft hvis det har vært nødvendig.

Jeg er så takknemlig for den tilliten du viser meg, ved å dele så mye av det som skjer i livet ditt, at jeg får lov til å kjenne deg og gjengen din så godt og alt det dere står i.

Mest av alt er jeg så takknemlig for det du lærer meg om din verden. Det blir jeg et klokere menneske av.

Ingrid vår, det er ikke bare du som fyller 18 år i år. Det gjør også 57 000 andre unge mennesker rundt om i landet vårt. Som har like mange drømmer og forventninger til hva fremtiden vil bringe som deg, som allerede har opplevd stor sorg og stor glede. Livsveven er sånn for alle mennesker, det vet du Ingrid, og av og til kan jeg bli helt slått i bakken av de forventningene dere unge står ovenfor. Både fra dere selv, fra samfunnet rundt dere og fra hverandre. Og av og til så har jeg lyst til å pakke dere alle inn i en stor dyne, og gi dere en stor kopp te og si at det kommer til å gå bra.

Så i dag vil jeg gjerne sende en hilsen ikke bare til deg Ingrid, men til alle unge mennesker i landet vårt og spesielt alle 04’erne. Husk at dere alle må ta vare på hverandre og ha tro på dere når dere skal skape det som skal bli fremtidens Norge. Det er deres mulighet og ansvar å skape det samfunnet dere ønsker dere. Og dere skal vite at både Haakon og jeg kommer til å heie dere frem.

Kronprinsen:
I alle menneskers liv er det tunge dager. Når forventningene føles store og vekten føles tung, må du huske på alle som er glad i deg, Ingrid. Alle som vil deg vel. Og vi som står nærmest må få være med og bære. Særlig mamma og jeg. Du må ikke være redd for at vi skal bekymre oss for mye. Det er vår jobb, det. Vi både vil og skal være med og bære sammen med deg.

Kjære Ingrid, du er et helt, kontrastfylt og herlig menneske. Husk at det er plass til alt som er deg. Både svakhet og styrke, sårbarhet og mestring. Takk for alt du er for oss. Vi er så stolte av deg og veldige glad i deg.

Kronprinsessen:
Noe av det vi setter pris på med deg Ingrid er gleden som bor i deg, og alt det livet du fyller hjemmet vårt med. Med venner, latter og høy musikk. Nå gleder vi oss til å feire deg med familie, venner, masse latter og kanskje litt høy musikk også.

Kjære Ingrid vår, gratulerer med dagen.

 

17.06.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas