Njuike váldosisdollui

Offisielt besøk til Sverige: Mottakelse

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessens tale under en mottakelse på Norra Latin, Stockholm 2. mai 2022.

Kronprinsen:

Deres kongelige høyheter 
Statsråder

Ambassadører
 

Kjære alle sammen 


Endelig er vi her! Vi har hatt god tid til å glede oss til dette besøket. Takk for den varme velkomsten vi har fått her i Stockholm – både av det svenske samfunnet og av det norske miljøet her i Sverige. Og tusen takk til vårt kjære vertskap – Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel – for gjestfriheten deres. 
 


Kronprinsessen:
Vi setter stor pris på det nære forholdet mellom oss. Mellom Sverige og Norge som land, men også mellom våre to familier. Vi er så glade for det nære vennskapet med dere, Victoria og Daniel, og deres nydelige familie. Vi blir også alltid så godt tatt imot av Hans Majestet Kongen og Dronning Silvia. Dette betyr mye for oss. Sammen deler vi en lang familiehistorie som det er viktig å ta vare på – for oss, og for barna våre. Kronprinsen er jo kvart svensk, og hjemme i spisestuen på Skaugum henger et stort portrett av Kronprinsesse Märtha. Sånn blir vi daglig minnet på båndene mellom oss. 
 


Kronprinsen:

Både vi som kronprinspar og landene våre møtes i engasjementet for klima og miljø, for en bærekraftig og kunnskapsbasert framtid, for styrking av unges muligheter og for at alle som bor hos oss skal kjenne seg som del av felleskapet.  

Dere, Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel, gjør en viktig jobb innenfor disse feltene som betyr mye – både for enkeltmennesker, nasjonalt og internasjonalt. Vi er sikre på at dere gjør Sverige til et litt bedre sted å bo.  


Kronprinsessen:  

I år er det 70 år siden Nordisk råd ble opprettet. I fjor markerte vi 50-årsjubileet til Nordisk ministerråd. Gjennom alle disse årene har innbyggerne i de nordiske land kunnet reise fritt uten pass og bosette seg hvor de vil i Norden. Under pandemien med stengte grenser var det vanskelig for mange å være fratatt denne naturlige og tette kontakten. Det bekreftet bare hvor nære vi er hverandre.  

Med det mørke bakteppet vi nå alle lever med gjennom krigen i Ukraina har vi blitt minnet om viktigheten av å stå sammen for våre verdier og demokratiske prinsipper.  

Det nordiske samarbeidet – og samholdet mellom oss – er kanskje viktigere og mer verdifullt enn noen gang. 

 
Kronprinsen:

På nytt er folk på flukt i Europa – og igjen åpner både Sverige og Norge grensene sine for mennesker i nød. Det er som et ekko fra andre verdenskrig, da Sverige tok imot 50 000 flyktninger fra Norge og sørget for deres trygghet gjennom okkupasjonstiden. Blant de mange var også deler av min familie. Dette vil Norge og vi alltid være takknemlige for. 

Etter krigen har vi begge, både Sverige og Norge, utviklet sterke, trygge velferdssamfunn med høy grad av tillit. Dette styrker oss og forener oss.  

Samtidig må vi nok innrømme at vi nordmenn alltid har vært litt misunnelige på dere svensker. Dere hadde solide merkevarer som IKEA og Volvo. Dere hadde både ABBA og Ingmar Bergman, Astrid Lindgren og Alfons Åberg, som dere kaller ham – vi kaller ham Albert Åberg. Også må vi ikke glemme Carola, Europe, Whale, The Hives og Max Martin

Og så hadde dere Ebba von Eckermann! Nå er det ikke sikkert at alle kjenner så godt til henne - det gjorde ikke jeg heller for en liten stund siden, men min kjære er veldig opptatt av veving for tiden. Ebba von Eckermann er altså en av min kones store heltinner: veversken og moteskaperen, grevinne Ebba von Eckermann, som døde i 2018, 96 år gammel. Kronprinsessen har på seg en kjole av henne i kveld – som en hyllest til den vevende grevinnen. Den handlet hun på eBay

Grevinnen drev en stor tekstilbedrift i Ripsa i Nyköping, og ble oppdaget av motehusene både i Paris og New York. På høyden, midt på 50-tallet, stod hun for ti prosent av Sveriges samlede tekstileksport. Igjen et eksempel på hvor mye innovativt Sverige har fått til. Jeg synes faktisk det fortjener en applaus!

Kronprinsessen:    

Vi gleder oss over en norsk-svensk festaften her i disse vakre omgivelsene i Norra Latin. Med musikk og kultur, god mat og hyggelige mennesker ønsker vi å takke for den varme velkomsten vi har fått i Stockholm, og feire det nære forholdet mellom oss på så mange plan. Vi gleder oss veldig til de neste dagene. Og vi håper at dette besøket vil bidra til å styrke samarbeidet vårt om temaer som er viktig for vår felles framtid.  

Vi håper også at disse dagene vil samle oss om de verdiene vi bygger våre samfunn på, og som vi er nødt til å holde ekstra høyt nå når de står under press. 

Og så vi håper vi at vi kan bidra til at mennesker og idéer finner hverandre – for å skape noe enda bedre sammen. 


Kronprinsen:
 

Men akkurat nå ønsker vi først og fremst at alle skal få en hyggelig kveld her sammen med oss.  

Takk for oppmerksomheten! 

 

02.05.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas