Njuike váldosisdollui

Åpningen av Bjørn Ransve-utstilling

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Bjørn Ransve-utstillingen «State of the Art» på Haugar kunstmuseum i Tønsberg, lørdag 29. januar 2022.

Kjære alle sammen
Kjære Bjørn Ransve

På Slottet har jeg et trykk med tittel "Stor løve med kranium" av Bjørn Ransve. En løve, som for meg ligner et vakkert fabeldyr, bøyer seg varsomt ned over en liten hodeskalle som dyret holder beskyttende mellom forbena. Motivet er fylt av omsorg og stillhet. Av ømhet og brutalitet. Av liv – og påminnelse om død – allerede fra livets begynnelse.

Dette berører meg. Det rommer hele livsspennet. Og det minner meg om spennet i Ransves kunst. En bredde i teknikk og uttrykk som er helt unik i norsk sammenheng.

Meget vakkert og klokt har blitt sagt her i dag – både om deg og om ditt imponerende kunstnerskap, Bjørn Ransve. Mye av det mener selvfølgelig jeg også.

Jeg vil også gjerne bruke denne anledningen til å takke deg. Fra meg personlig, men også på vegne av Kunst-Norge, og grafikken som kunstart i særdeleshet.

Det var en stor inspirasjon å få besøke deg i ditt atelier i høst. Å få se arbeidene dine i prosess, og å få høre om hvorledes du tenker og går frem. Det ga meg ny innsikt i ditt brede virke, din kreativitet og imponerende beherskelse av ulike teknikker.

Og det er nettopp bredden – og motet ditt til å ta fatt på stadig nye stilarter – som kanskje gjør størst inntrykk på meg. Fra de mykeste, váreste strøk – til såkalt hard edge: Du behersker hele spekteret. Ditt kunstnerskap står som en søyle gjennom en hel generasjon av norsk billedkunst. Og du har vært til inspirasjon for uttallige unge kunstnere i vårt land. Det har vi alle, god grunn til å takke deg for.

Som du vet, har jeg et spesielt hjerte for grafikken. Denne kunstformen som jo byr på så uendelige mange muligheter. Og som i kraft av sin tilgjengelighet har vært en døråpner for mange unge inn i kunstens verden.

Grafikken er demokratisk og gjør det mulig for flere å tilegne seg egne originale verk. Din produksjon innen denne mangfoldige kunstformen er bare imponerende. At du har klart å fylle hele Haugar kunstmuseum med grafikk – og visstnok kunne fylt hele huset tre ganger med samme kvalitet – sier meget om din aldri hvilende skaperkraft.

Jeg vil i dag også rette en spesiell takk til Haugar kunstmuseum for denne store mønstringen.

Og jeg vil få berømme Tønsberg by for å satse på kunst og kultur. Det gjør meg inderlig glad og takknemlig å se hvorledes flere norske byer som ikke er blant de aller største, tar modige valg og investerer i kultur – til berikelse for oss alle. Det betyr så meget for vår identitet – som nasjon og som enkeltmennesker – og for vår livskvalitet.

I dag er jeg først og fremst takknemlig for at vi i det hele tatt får anledning til å møtes.

Så meget rikere livet blir når man får vandre sammen i kunstens verden.

Så godt det er å gli gjennom rommene – å ta inn farvene og formene, møte overraskelser og gjenkjennelse. Møte motiv som kan utfordre – og andre som gir rom for hvile. Takk igjen – Tønsberg by, Haugar kunstmuseum og Bjørn Ransve – for denne storslåtte mønstringen!

Med dette erklærer jeg Bjørn Ransves utstilling "State of the Art" for åpnet.

Gratulerer!

 

29.01.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas