Njuike váldosisdollui

Kjøpmannsgata Ung Kunst: Åpningstale

H.M. Dronningens tale ved åpningen av kulturhuset Kjøpmannsgata Ung Kunst i Trondheim 19. november 2021.

Statsforvalter,
Varaordfører,
Kjære kunstvenner,
Kjære Kjell Erik

Dette må være en helt fantastisk dag for deg. Din drøm har blitt virkelighet. Livsverket du har arbeidet med gjennom så mange år er fullført. Hvordan kjennes det i dag?

Jeg er glad og stolt over å få dele denne dagen med deg, og med Trondheim. For det er ikke ofte vi kan åpne en helt ny kunstarena i Norge. Riktignok er vi inne i en positiv bølge akkurat nå – med det nye Munchmuseet i Oslo, og Nasjonalmuseet som åpner til sommeren.

Mellom disse monumentalbyggene har vi altså fått et helt nytt kunsthus her i Trondheim – Kjøpmannsgata Ung Kunst, eller K punktum U punktum K som det vil hete i dagligtale. Du har virkelig ikke gjort det helt enkelt for en gammel dame.

Denne gamle damen har vært så heldig og fått følge prosessen underveis – det har tatt sin tid! Det har gått i rykk og napp. For Trondheim er bygget på gammel grunn – og rett som det er har fortidens spøkelser dukket frem i lyset og påkalt arkeologene – med dertilhørende grave- og byggestopp!

Derfor gir det en ekstra stor glede å stå her i dag og endelig kunne feire hva du og dine samarbeidspartnere har fått til. Dere har all grunn til å være stolte!

K.U.K rommer så meget av det som er kunstens oppgave: Gjennom det fysiske bygget er det beste av det gamle bevart. Det opprinnelige har blitt løftet og fornyet med moderne blikk, arkitektur og materialer.

Gjennom husets indre liv er det skapt møteplasser for felles kulturopplevelser – med hele ti utstillingsrom! Det er endog gitt plass til kulinariske opplevelser – med restaurant Gubalari, oppkalt etter Ingrid Espelid Hovigs uttrykk.

Gjennom selve kunsten blir vi forhåpentligvis klokere på oss selv og samfunnet vi lever i. Møter med ulike kunstneriske uttrykk, livserfaringer og perspektiv kan riste oss ut av våre vante tankemønstre og verdensanskuelser.

Til sammen blir Kjøpmannsgata Ung Kunst et sted der kunsten og kulturlivet får de levekårene de fortjener – og som vi mennesker trenger.

Jeg gratulerer Trondheim by med å ha fått en ny arena for ung kunst. Dere har grepet muligheten – og gitt byen et kunstnerisk løft, en gave til hele befolkningen. Det gleder meg også å vite at Kjell Eriks storslagne verk Salamandernatten har fått et permanent hjem her i byen, huset av SpareBank1.

Til slutt vil jeg gratulere deg varmt, Kjell Erik, for at du har maktet å gjøre en stor visjon til virkelighet.

Det sier meget om deg at du ønsker å bruke dine muligheter og din posisjon til å fremme unge kunstnere. På den måten tjener du både kunsten og samfunnet. Du bidrar til å styrke unge kunstneres muligheter og tro på seg selv. Det står det stor respekt av, og det vil jeg takke deg for.

Det er en stor glede for meg å erklære Kjøpmannsgata Ung Kunst for åpnet, med utstillingen It’s just a phase - eller Det er bare en fase.

Det er mitt håp at K.U.K blir noe langt mer enn en fase, men et kunsthus til glede for mange langt inn i evigheten! Det fortjener et livsverk som dette.

Gratulerer!

 

 

19.11.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas