Njuike váldosisdollui

Middag for utøverne fra OL og Paralympics: Kongens tale

Hans Majestet Kongens velkomsttale ved middag for norske utøvere og ledere etter OL og Paralympics i Tokyo på Det kongelige slott 2. november 2021.

Kjære alle sammen, hjertelig velkommen til Slottet!

Dette har vi gledet oss til lenge. Fordi vi ikke kunne komme til dere i Tokyo, syns vi det var en god idé å samle dere her, så vi kunne få hilst på dere etterpå. Og gjett om vi har gledet oss. Dere ser jo at vi er mannsterke i familien. Det er utrolig hyggelig å se dere alle sammen.

Vi har gledet oss lenge. Faktisk helt siden vi endelig kunne trekke pusten etter totalt 28 fryktelig spennende idrettsdager – og netter i sommer. Det var faktisk en påkjenning!

Det ble dager fylt av både glede og fortvilelse – fra den dypeste dal og til den høyeste topp. Og da snakker jeg ikke bare om dere utøvere og støtteapparat, men også om følelsene hos oss andre. Veldig mange mennesker over hele landet fulgte dere nøye. Vi jublet sammen med dere, og vi tørket en tåre når det var nødvendig.

OL og Paralympics gir oss selvutnevnte sportsidioter en gyllen mulighet til endelig å kunne sitte time etter time foran TV og skjerm – med god samvittighet. Vi sitter her ellers også, men ikke med så god samvittighet. Til å bli kjent med nye utøvere, og av og til også med nye idrettsgrener.

For noen av dere ble utsettelsen av lekene ikke helt optimal, mens andre fikk enda et år til å forberede seg på. For noen ble Tokyo avslutningen på en lang karriere. For andre ble lekene fortsettelsen på et forhåpentligvis langt idrettsliv.

Heldigvis tok jeg altså feil da jeg på riksdekkende fjernsyn en tid i forveien spådde at Tokyo ikke ble noe av – i en åpenhjertig samtale med en herværende idrettshelt og treneren hans.

Gjennom totalt fire uker innkasserte dere: 4 gull, 2 sølv og 2 bronse under OL, og 2 gull og 2 bronse under Paralympics. Det er 3 medaljer i uken, det!

Og så er det viktig å huske på at bare det å kunne delta i lekene i Tokyo – medalje eller ei – er en nesten uforståelig prestasjon, og det vet dere alt om.

Norge har jo alltid vært en vinteridrettsnasjon. Vi har heiet oss hese på ski- og skøyteløpere. Nå har vi fått muligheten til å juble over helt andre idretter, og Norge er blitt en sommeridrettsnasjon.

Og det skyldes dere. Dere her i kveld er noen av verdens beste idrettsutøvere. Sammen med trenere, lagledere og gode støttespillere skaper dere magiske øyeblikk for en hel nasjon. Øyeblikk som vi husker, som vi snakker om – gjennom flere generasjoner. Dere skaper stolthet og fellesskap, og dere er store forbilder. Det er ikke få barn over hele landet som har bilde av heltene sine på veggen hjemme.

Også en del av oss andre litt oppi årene kan bli inspirert av hvordan dere setter dere mål og jobber hardt for å oppnå drømmen. Dere viser oss at vi kan klare det utroligste om viljen er sterk nok.

Vi er rett og slett fryktelig stolte av dere, alle sammen.

Så igjen: På vegne av hele Kongefamilien ønsker jeg alle hjertelig velkommen til oss. Jeg håper – nei, jeg er helt sikker på – at vi får en hyggelig aften.

 

02.11.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Kong Harald taler under middag på Slottet for norske deltakere fra OL og Paralympics i Tokyo. Foto: TV 2