Njuike váldosisdollui

Mat- og helsekonferansen 2021

H.K.H. Kronprinsessens hilsen til Landslaget for mat og helse i skolens konferanse i anledning 100-årsjubileet, 28. oktober 2021.

Kjære alle sammen i Landslaget for mat og helse

Gratulerer med 100-årsjubileet!

Kunnskapen om mat og helse, og hvordan dette henger sammen, er helt nødvendig for oss mennesker.

Arbeidet deres berører mange livsområder og ulike fag. Og fagområdet deres speiler samfunnsutviklingen. I den lange fortellingen om mat- og helsefaget kan vi se hvordan historien gjentar seg:

Ett eksempel er hvor viktig det er å utnytte maten fullt ut. For hundre år siden var dette helt nødvendig på grunn av fattigdom og nøysomhet. I dag har dette på nytt blitt viktig for oss, i et klimaperspektiv for å redusere matsvinn.

Det er viktig at barn og unge lærer hvor mye i livet som henger sammen. Og at vi alle er hele mennesker med både helt ulike, og helt universelle behov.

I dette arbeidet står kunnskap om maten vi spiser helt sentralt: Hvor den kommer fra. Hvordan det vi spiser påvirker både planeten, kroppen og den psykiske og fysiske helsen vår. Og sammenhengen mellom matproduksjon og dyrevelferd, kultur og sosiale forhold.

Mat- og helsefaget i skolen er derfor et helt grunnleggende fag som kan bidra til å skape sunne mennesker, som forstår livets sammenhenger. Dette gir arbeidet deres stor verdi – både for den enkelte og for samfunnet.

Gratulerer igjen med jubileet og lykke til med konferansen.

 

28.10.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Kronprinsesse Mette-Marits hilsen til Landslaget for mat og helse i skolens 100-årsjubileum. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff