Njuike váldosisdollui

Åpningen av Kråkestien

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Kråkestien på Lofthus i Ullensvang kommune, lørdag 5. juni 2021.

Kjære alle sammen

Et besøk for 39 år siden har satt sine spor. Om vi har talt rett, har jeg trolig vært i Ullensvang minst 37 ganger – helt siden mitt første besøk i 1982.

For meg er Ullensvang ensbetydende med friluftsliv. Her er naturen på sitt rauseste. Og naturen har bergtatt meg og mitt følge mer og mer – etter hvert som vi har blitt kjent i Ullensvang-området.

Men det er ikke bare naturen som fascinerer, det gjør også menneskene som bor her. Jeg er imponert over tiltakslysten og samholdet for å utvikle og ta vare på bygda. Dere er jo viden kjent for de mest smakfulle landbruksprodukter; saft, sider og syltetøy – for å nevne noen.

Men naturen deler villig vekk, og til enda flere. For Ullensvang er jo også et eldorado for turisme.

Ideen om en sti fra Heng til Munketrappene kom først, men parallelt hadde vi vandret i området opp mot Middagsnuten, og her så vi mange muligheter for fine rundturer syd og vestover som til slutt ville ende tilbake i Ullensvang.

For oss var Kråkestien en steinrøys – umulig å gå. Det var lettere å komme fra Kolgravene, opp til Stuvasete, 438 meter over havet. Hytten som lå der, var temmelig forfallen – men vi så muligheter for restaurering. Så jeg begynte å drømme om noe som lignet dagens resultat – men utsikten var begrenset, alt hadde grodd igjen, og huset var blitt til en plankehaug.

Her er det Harald Alvavoll og hans sammensvorne som tar tak sammen, og ikke minst med Hans Edmund Utne på Hotel Ullensvang. Penger blir skaffet, og sherpaer blir organisert med all sin spesielle kompetanse. Med sine 949 trinn er Kråkestien blitt en realitet.

Og nå har vi fått rett og slett et kunstverk – midt i naturen. Plankehaugen på Stuaset er forvandlet som i eventyrene – til et vakkert husvære, et grindabygg. Bygget vitner om kjærlighet til materialene. Det estetiske vises i utformingen av vegg, gulv, bord og tak. Nok et kunstverk er reist og realisert.

Takk til alle involverte ildsjeler!

Jeg erklærer herved Kråkestien og grindabygget på Stuaset for åpnet.

Endelig – og gratulerer!

 

05.06.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas