Njuike váldosisdollui

Åpning av Lillehammer Rights

H.K.H. Kronprinsessens digitale åpning av Lillehammer Rights, 26. mai 2021.

Kjære alle deltakere på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer!

«Books are a uniquely portable magic», skriver Stephen King i boken On Writing, og magi har vel de fleste av oss har trengt det siste året – et år som har vært preget av isolasjon og savn. Vi har virkelig trengt litteraturen for å kunne reise, få nye inntrykk, og bli kjent med nye mennesker – mellom bokpermene.

I 2019 ble det gitt ut 2250 helt nye boktitler i Norge. Det er et stort tall for et lite land, og norske forlag melder om gode tall også for 2020. Bokens kulturelle verdi er styrket gjennom pandemien – og jeg er fremdeles helt sikker på at det finnes en bok for alle.

Norsk litteratur vinner stadig flere lesere, både her hjemme og ute i verden, og Norden er selvsagt et ekstra viktig marked. Derfor er det jo helt naturlig at litteraturfestivalen har nettopp Norden som årets tema – særlig når festivalen slår til med en ekte nyskapning: Lillehammer Rights.

Det nye rettighetssenteret, der man kjøper og selger bokrettigheter, gir den norske bokbransjen enda bedre muligheter enn før til å vise fram litteratur fraNorge til et internasjonalt publikum – og samtidig åpne dørene for nye stemmer hit til oss. At de første gjestene er våre nordiske naboer, er jo ekstra hyggelig.

Og vi viser gjerne fram den modige norske barnelitteraturen, eller en barne- og ungdomslitteratur som ikke går av veien for å ta opp kontroversielle temaer. Vi viser gjerne fram den nye, norske voksenlitteraturen der leseren kan finne ny kunnskap i narrativ sakprosa, eller fordype seg i spennende historier i skjønnlitteraturen. Fortellinger som fremkaller følelser, gir rom til refleksjon og økt innsikt i andres liv.

I år går turen til Lillehammer dessverre kun digitalt, men neste år håper jeg at den nye møteplassen for rettighetssalg og utveksling av litteratur vil kunne ta dere imot på fysisk vis.

Jeg er stolt og glad for denne unike muligheten til å løfte fram norsk litteratur, og håper at rettighetssentret kan være med på å spre norske bøker for en hel verden av lesere.

Så hermed erklærer jeg Digital Lillehammer Rightsfor åpnet.

26.05.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas