Njuike váldosisdollui

Åpningen av Anna Ancher-utstilling

H.M. Dronningens tale ved den digitale åpningen av utstillingen «Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom» på Lillehammer Kunstmuseum, torsdag 18. mars 2021.

Kjære venner av kunsten

I dag flommer lyset fra Skagen inn over Lillehammer Kunstmuseum. Gjennom Anna Anchers blikk, og gjennom hennes pensel, fanger vi intimiteten og atmosfæren på Skagen. Vi har allerede hørt meget om hennes kunstnerskap. Men jeg ønsker å legge til noen betraktninger.

Først vil jeg si at det er en stor glede å få åpne denne spektakulære utstillingen – om enn på en noe annerledes måte enn vi hadde håpet.

Utstillingen er den største Anna Ancher-mønstringen utenfor Danmark noensinne. At det skjer nettopp på Lillehammer Kunstmuseum, som jeg har et nært forhold til, er ekstra hyggelig.

Dernest vil jeg takke museet og alle involverte for at dere har maktet å skape en slik utstilling under så krevende forhold som vi har nå i dag. Kunstlivet lider under pandemien. Og vi – som til vanlig finner næring, livsglede og inspirasjon gjennom kunstopplevelser – vi lengter. Derfor formidler denne utstillingen i både konkret og abstrakt forstand – Lys! Hjertelig takk for dette.

Anna Anchers malerier er behagelige å hvile i både for øyet og for sinnet. Men de utfordrer også: Når man studerer bredden av hennes verk, og de ulike versjonene av samme motiv, oppdager man at hun tvinger oss til å fokusere på det som er viktig, skrelle bort det uvesentlige. Det er et eget skarpt blikk og en spesiell livsholdning innhyllet i klare, utfordrende farger og varmt, direkte lys.

På denne måten taler Anna Anchers verk og motiv også til oss i dag. Gjennom denne vakre utstillingen lever hun blant oss. Spesielt spennende synes jeg det er at kurator Cecilie Skeide fikk ideen til å la to kunstnere møtes for å styrke formidlingen og forsterke publikums opplevelse.

Hanne Borchgrevinks utsøkte fargesatte vegger – som bakgrunn for temaene Lys og Religion – går i direkte dialog med Anna Anchers motiver og skaper et uttrykk som løfter og utfordrer. To kunstnere som på hver sin måte insisterer på gjentakelsen, på kraften i samspillet mellom lys og mørke – og i fargenes iboende egenskaper.

Hanne er perfeksjonist og tok utfordringen på strak arm. Et møysommelig arbeide begynte. Hun har eksperimentert med fargeprøver i eget atelier. Og med små bilder av Anna Anchers malerier, i forholdsmessig størrelse, har Hanne komponert bakgrunnen. Hennes vegger her i utstillingen skaper på denne måten ett stort maleri i seg selv som omslutter Anna Anchers verden.

Hanne og hennes mann valgte å male den blå veggen og den gule. Her har Hanne brukt kunstnerfarger og selv rullet fargen på veggen. Det blir en helt annen intensitet i uttrykket når man legger kunstnerfarge på for hånd. Litt ujevnhet i flaten skaper liv og bevegelse. Men de resterende veggene ble malt med vanlig interiørmaling, som Hanne valgte ut fra ulike fargekart, og som hun riktignok prøvemalte på veggene. Disse flatene får et strøk som gir et helt jevnt uttrykk.

Nå gjenstår det å se om Anna Anchers farger kommuniserer med Hanne Borchgrevinks sobre farger på veggene. Hanne imponerer med sin sikre fargesans og dristighet i valget. Hennes mål har vært å berike, ikke forstyrre, Anna Anchers kunst. Etter min mening har Hannes helt sublime farger ikke forstyrret, men brakt både havet, himmelen, lyset og atmosfæren fra Skagen rett inn til oss – akkurat slik Cecilie og Hanne ønsket det. Gratulerer!

Jeg håper utstillingen vil bli til glede for mange, både lokalbefolkning og tilreisende, både unge og eldre.

Det er en stor glede for meg å erklære utstillingen «Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom» – for åpnet.

 

18.03.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Dronning Sonjas tale ved den digitale åpningen av utstillingen "Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom". Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff