Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Oppland: Tale i Vågå

H.K.H. Kronprinsessens tale i Vågå kommune ved åpningen av Galleri Ullinsvin under Kronprinsparets fylkestur til Oppland 17.-19. september 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Her i Vågå tenker jeg: Dette er noe av det fineste av det norske. Og det som inspirerer til stor kunst. Her har mange hobbyfotografer gjennom 30 år fått utviklet blikket sitt og skaperevnen sin. Her finner store kunstnere som Kjell Erik Killi-Olsen ro og rom til å skape. Og her lever det gamle og det nye side om side – i en vakker blanding av bevaring og fornying. Av arv, tradisjon og et friskt blikk på hvem vi er – og hvordan vi skal fortelle om det.

Det er ingen tilfeldighet at det var akkurat her på Ullinsvin at Dronningen fikk overrakt Norsk Kulturarvs ærespris i 2015 – for sin livslange innsats for norsk kultur.

Om bare en måned er Norge gjesteland på verdens største bokmesse i Frankfurt. Jeg er så heldig å få være ambassadør for norsk litteratur i utlandet, og arbeider mye fram mot dette nå.

Bokmessen i Frankfurt er ikke bare en stor mulighet for norsk litteratur internasjonalt, men det er et unikt utstillingsvindu av norsk kultur, av Norge som kulturnasjon. Det norske mottoet for messen er "Det er den draumen" - etter Olav H. Hauges dikt, som for noen år siden ble kåret til Norges vakreste.

Her i Vågå kjenner jeg virkelig på hva "den draumen" kan være:
Det er å kunne skape, leve i og formidle kunst og kultur på en sånn måte at det berører oss. Så det får betydning i relasjonene våre, i måten vi skaper samfunnet på, gjennom de viktige valgene vi tar. Der vi lever så helt som mulig – i samspill med naturen, og med bevissthet om hvor vi kommer fra, hva vi har med oss – gjennom fortellinger, gjennom arv og tradisjoner.

Sånn tror jeg vi blir litt hele mennesker. Sånn tror jeg vi blir litt helere som nasjon. Som kulturnasjon. Alt dette vil det nye galleriet kunne bidra med å gi, å formidle.

Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg,
at hjarta skal opna seg,
at dører skal opna seg,
at berget skal opna seg,
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.

Dette har vært en drøm for mange. Gratulerer med dagen. 

Med dette erklærer jeg Galleri Ullinsvin for åpnet.

 

19.09.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas