Njuike váldosisdollui

Dronningmøter: Finissage

H.M. Dronningens tale under mottakelse og finissage for utstillingen "Dronningmøter" i Lille festsal på Det kongelige slott 19. august 2019.

Kjære alle sammen,
Hjertelig velkommen!

Det dere nå har fått se, har vært til glede for besøkende fra inn- og utland gjennom hele sommeren.

Det har vært enorm interesse for årets utstilling, og jeg kan nå avsløre at vi nærmer oss ny rekord! I løpet av ni sommeruker vil rundt 50 000 mennesker ha besøkt Åpent Slott! 

Det er et fantastisk tall, og vi deler både gleden, æren og takknemligheten med vår gode samarbeidspartner, Den norske opera og ballett.

Uten dere hadde ikke denne utstillingen blitt til. Dere tok utfordringen!

Deres dyktige stab, i tillegg til Ingrid Nylander, arbeidet på spreng sammen med våre egne flinke folk for å ferdigstille det jeg vil kalle et kunstverk av en utstilling. Jeg er dypt imponert over det dere har skapt, som både er originalt og vakkert. Og jeg setter stor pris på vårt nære, gode samarbeid om å virkeliggjøre denne drømmen.

En stor takk vil jeg også rette til Nasjonalmuseet for samarbeidet om utstilling av kjolene som til vanlig befinner seg hos dere.

Som kanskje noen av dere vet, er det en lidenskap for meg å dele opplevelsen av de vakre gjenstandene i De kongelige samlinger med publikum. Det er nå engang slik at den kongelige historie også er nasjonens historie. Den er felleseie, noe som knytter oss sammen. Derfor er forvaltning og formidling av den nasjonale kulturarven blant våre kjerneoppgaver.

Mangfoldet i samlingene våre inviterer til et bredt spekter av formidlingsformer, og åpner for unike samarbeidsprosjekter.

Gjenstandene forteller noe om hvem vi var og hvem vi er i dag.

Det spennende er nettopp at ikke bare fortiden formidles, men en høyst pulserende samtid: Det har vært hyggelig å kunne stille ut kjolen jeg bar i anledning 80-årsfeiringen vår i Operaen, skapt i tett samarbeid med deres dyktige fagfolk, noen av landets beste innen tekstil og søm.

Historien…

Det var en opplevelse å følge tilblivelsen av kjolen – og resultatet ble da ikke så verst…?

Klær lar mennesker tre frem for oss. Det er ikke til å legge skjul på at to svært ulike personligheter gjenspeiles i antrekkene som har vært båret av Dronning Maud og meg selv. Men de forteller også om svært ulike tider! Enhver må finne sin form – tilpasset sin personlighet og sin samtid.

Slik vil det også bli i fremtiden – for de to kommende dronninger det var dekket opp til rundt bordet i Store spisesal.

Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne få oppleve en samtale mellom oss fem..! Det tror jeg ville blitt meget spennende. Vi hadde nok hatt mye å dele! Vi har alle møtt – og vil møte – ulike utfordringer i takt med tiden. For min egen del var det de første årene krevende å finne min plass ved et mannsdominert hoff. Akkurat dét vil heldigvis ikke de to kommende dronninger trenge å bekymre seg for…

Utstillingen «Dronningmøter» understreker betydningen av de sterke fagmiljøene knyttet til kulturinstitusjoner som Den norske opera & ballett, Nasjonalmuseet og Det kongelige hoff. Jeg håper på mer fruktbart samarbeid med flere i årene som kommer!

Det er bare å ta kontakt med Sigurd – vi er åpne for gode idéer!

Jeg er glad for at så mange av dere som er samlet her i dag har et bankende hjerte for kunst- og kulturformidling. Jeg er nokså sikker på at vi deler et håp om at vi – gjennom felles innsats – skal styrkes som kulturnasjon. Gjennom kunst og kultur har vi mulighet til å nå frem til hverandre og bygge fellesskap på tvers av ulikhet. Derfor er dette arbeidet så viktig for å skape et samfunn der vi kan leve godt sammen. 

Igjen vil jeg ønske dere varmt velkommen!

Jeg vil nå gi ordet videre til administrerende direktør ved Den norske opera og ballett, Geir Bergkastet.

 

19.08.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat