Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Hordaland: Tale på Askøy

H.M. Kongens tale på Askøy under Kongeparets fylkestur til Hordaland 18. - 20. juni 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!

Dronningen og jeg besøker dere under svært spesielle omstendigheter. Å ikke ha rent drikkevann er noe av det mest alvorlige vi som enkeltpersoner og som fellesskap kan oppleve. Krisen dere har vært gjennom, og opplever nå, setter et helt samfunn på prøve.

Vi har fulgt med på det som har skjedd på Askøy, og vi føler med dere. Vi kan forestille oss deres usikkerhet og frustrasjon. Vi forstår deres bekymringer og smerte.

Vi skjønner nesten ikke at dere har tid til å ha besøk av oss. Vi vet hvor mye arbeid og bekymringer som ligger bak. Og at dere har andre, og svært viktige ting å gjøre.  

Derfor takker vi for å være Askøy, sammen med dere – også i denne situasjonen. Det er fint å kunne stå her og møte så mange askøyværinger, og det har vært flott å sitte foran scenen og oppleve noe av det mangfoldige kulturlivet dere har å by på.

Vi har på denne flotte Fylkesturen i Hordaland holdt oss mest i Hardanger og i vestlandsfjordene. På reisens siste dag har vi tatt turen hit, til strilelandet. Og nå – når vi endelig er framme, så er det vanskelig å forstå hvorfor vi ikke har vært her før. Dere er heldige som bor på en så fin plass.

Askøy er en viktig del av kystkulturen på Vestlandet. Strilene har gjennom århundrene preget vår nasjonale historie og litteratur. Identiteten som stril har endret seg gjennom tidene. Det er nok heldigvis et godt stykke mellom Amalie Skrams hellemyrsfolk og dagens innbyggere på kysten i det moderne Hordaland.

Historie, kultur og natur henger sammen på Askøy. Herdla minner oss på vår felles, dystre krigshistorie. Det er positivt at dette nå er blitt et sted for opplevelser og turisme – med et mangfold av aktiviteter til glede for hele kommunen og for gjester utenfra.

Og så har dere en variert natur – men likevel er Askøy kanskje ikke mest kjent for de kvasseste toppene. Det er derfor ekstra gledelig at det høyeste fjellet heter det samme som en som sitter her i forsamlingen. At Dronningen fikk navnet sitt etter en stor furu får nå så være. At man får utsikt og frisk luft på toppen – det kan jeg godt se for meg. Når man i tillegg kan bli klok av å besøke det lille biblioteket der oppe, så er det med på å bidra til alle de flotte turmulighetene som finnes på Askøy. Jeg er helt sikker på at hun som smiler så bredt her på første rad, setter pris på navnevalget.

Dere har store og krevende oppgaver som venter. Men vi vet også at samholdet og frivilligheten står sterkt hos dere. Vi håper at dere tar godt vare på hverandre i tiden som kommer.

Dronningen og jeg er svært takknemlige for den varme velkomsten vi har fått på Askøy. Takk til alle som har tatt så godt imot oss. Vi trives veldig godt i deres selskap, og gleder oss nå til resten av programmet. 

Tusen takk for meg!

 

20.06.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas