Njuike váldosisdollui

Kronprinsessens Bokbane: Deichman Tøyen

H.K.H. Kronprinsessens tale på Deichman Tøyen under Bokbanen 8. - 9. mai 2019.

Ordfører
Kjære alle sammen!

Velkommen til første stopp på Bokbanens andre dag!

Tusen takk til deg Taro Cooper, for fantastisk utførelse av poesi. Du er norgesmester i slampoesi - har vært det to ganger, og det skjønner jeg godt! Du var med på oss på Majorstua i går også. Tusen takk for at du har hatt lyst til å være med på denne Bokbanen, det har vært viktig for oss.

Som noen av dere dere kanskje vet, har jeg reist rundt i Norge for å snakke med folk på bibliotek om litteratur og litteraturens betydning i livene våre i fem år. I fjor reiste vi til Stavanger. Der skulle vi ha et lite stykke Oslo med Marianne Borgen som skulle intervjue Zeshan Shakar på Stavanger bibliotek. I den forbindelse reiste jeg til Stovner og hentet en av Zeshans bøker. 

Der traff jeg en gjeng ungdommer som var veldig opptatt av hjemstedet sitt. Og de inspirerte meg til å ta Litteraturtoget hjem til Oslo, byen som jeg er så glad i, og reise rundt her med bane i stedet for tog. Derfor reiser vi år fra Kolsås, hvor vi begynte i går, nå er vi her, og så skal vi avslutte på Stovner senere i dag. 

I dag er det humor i litteraturen vi skal snakke om, og vi har med oss det jeg vil kalle to av Norges absolutt morsomste forfattere. De skal snakke med Silje Nordnes fra P3 som er min "vikar" på denne lille reisen gjennom Oslo. 

Erlend Loe er fra Trondheim. Han er forfatter både for barn og voksne, han er oversetter, han skriver manus for film og tv og er filmkritiker. Han debuterte i 1993 med romanen "Tatt av kvinnen", som også ble film. I 1996 skrev han romanen "Naiv.Super". I dag skal vi snakke litt om hans siste roman, som heter "Dyrene i Afrika". Den kom i fjor og er en slags humoristisk endetidsfortelling om mennesker med en slags ekstra forkjærlighet, kan man vel si, for store dyr.  

Janne Stigen Drangsholt fra Sandnes er forfatter og litteraturforsker. Hun debuterte i 2011 med romanen "Humlefangeren", men er nok særlig kjent for bøkene om den lett nevrotiske småbarnsmoren og akademikeren Ingrid Winter - en karakter som jeg er spesielt glad i og kjenner meg veldig godt igjen i. Blant annet er det en scene i den første boken om Ingrid Winter som jeg har gjenfortalt til mange av mine venninner mange ganger. Det er en scene hvor Ingrid Winter har bestemt seg for å kjøpe nytt hus og har overtalt mannen sin til å være med på et halsbrekkende prosjekt. Hun skal legge inn bud, og når den budrunden er ferdig, har hun budt over en million over det de har avtalt på forhånd. Det er en herlig scene. Jeg tenkte på mange av mine venninner da den scenen kom opp, og ikke minst - det kunne også skjedd meg.

Den siste romanen om Ingrid Winter heter "Winterkrigen", og kom i fjor. Hun er også godt kjent fra NRK i podkasten "Janne og Jostein Show" – der de snakker om det aller meste.


Nå gleder jeg meg veldig til å høre på dere!

 

09.05.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat