Njuike váldosisdollui

Kronprinsessens Bokbane: Deichman Furuset

H.K.H. Kronprinsessens tale på Furuset bibliotek og aktivitetshus under Bokbanen 8. - 9. mai 2019.

Ordfører
Kjære alle sammen!

Velkommen til nest siste stopp på Bokbanens andre dag!

Vi er så glade for å være tilbake her på Fubiak! Vi var så heldige å få være med på åpningen for tre år siden. Det er alltid hyggelig å komme til biblioteket, og veldig hyggelig å komme tilbake til bibliotek hvor vi har vært før. 

Så må jeg få si tusen, tusen takk til J. Croos for den fantastiske åpningen! Jeg hørte sangen din for første gang for noen dager siden, og tenkte - dette var så nydelig. For en stemme! Så tusen takk! Du er 22 år gammel, artist og produsent, og her fra Furuset. Sangen vi hørte var "Min rebell", som kom i fjor. Tusen takk for at du ville være med.

De siste fem årene har jeg reist rundt i Norge på Litteraturtoget. Et prosjekt jeg har laget som handler om å reise rundt med tog, besøke bibliotek og litteraturhus og snakke med folk – om bøker, med forfattere om bøkene de skriver, og om hvorfor litteraturen er så viktig i livene våre. 

I fjor reiste jeg til Stovner for å hente en bok som jeg skulle ha med på Litteraturtoget i Stavanger. Der traff jeg en gjeng unge gutter som inspirerte meg til å ta Litteraturtoget hjem og bli T-bane. 

Og nå er vi her på Furuset bibliotek, og dette er et stopp som jeg har gledet meg veldig til. Vi startet i vest, på Bekkestua, og var på Røa og Majorstua i går. I dag begynte vi på Tøyen. Nå er vi her på Furuset og skal avslutte på Stovner. 

Dette er en reise gjennom en by som jeg er utrolig glad i. Noe av det som slo meg i går, er hvor mye fantastisk som skjer rundt i byen vår og ikke minst hvor mye som skjer rundt på bibliotekene i denne byen. Jeg synes vi alle skal gi en ekstra applaus for at det finnes så mange biblioteker og bibliotekarer i Oslo. At vi kan nyte godt av de fellesarealene dette er og all den kunnskapen som er blant de ansatte som jobber på bibliotekene, som kan gi oss råd om gode bøker vi kan lese.

Jeg har vært så heldig å få med meg Silje. Hun jobber til vanlig i P3 Morgen, og disse to dagene har hun vært profesjonell bokbader. Hun skal ta oss med på en samtale som handler om fantasy. Er det mange av dere som leser fantasy? Det er en fantastisk genre. Tenk å sitte inne i en skrivestue og finne på - ikke bare ett univers, men mange universer med mange verdener, alle de karakterene...

Grunnen til at jeg vet litt mer om dette nå, er at fantasyforfatteren vi har med oss i dag, Siri Pettersen, er en av Norges største fantasyforfattere. Hun har skrevet en serie som heter Ravneringene. Den har hun fått mange priser for og filmrettighetene til serien er kjøpt opp.

Siri var lærer på skrivekurset jeg arrangerte på Skaugum forrige uke, og da skjønte jeg hva det krever av planlegging for å skrive fantasy. Ikke bare skal du holde rede på informasjonen du trenger for å skjønne et univers, men også hva slags språk de skal ha, hva slags drakter de skal ha, hvem skal høre til i hvilken verden... Dette er komplisert! Jeg ble helt slått i bakken av å høre hvordan prosessen er, og det var veldig, veldig gøy.

Den andre personen jeg har fått med meg i dag, det er en verdensmester. Han er mest kjent for å stå på ski - Kjetil Jansrud. (Jeg var der da han vant i Åre - må bare si det...) Da jeg fikk høre at Kjetil Jansrud likte å lese - og at han leser helt ekstremt mye (jeg vil si mer en meg, og det skal godt gjøres) - og han er utrolig opptatt av fantasy, syntes jeg det var så gøy at jeg spurte ham om å være med.

Og nå gleder jeg meg veldig til å høre dere snakke om fantasy!
Tusen takk!

 

 

09.05.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat