Njuike váldosisdollui

Forfattermøte i KunstStallen: Innledning

H.K.H. Kronprinsessens innledning til samtale mellom forfatterne Kjersti Annesdatter Skomsvold og Geir Gulliksen i Dronning Sonja KunstStall 28. august 2018.

Kjære alle sammen
Velkommen til Dronning Sonja KunstStall!

Dette arrangementet er en del av den nye festivalen LitteraturOslo. Vi er veldig glade for at festivalsjef Frode Saugestad ville legge arrangementet hit til KunstStallen.

Så vil jeg gjerne ønske velkommen til kveldens forfattere: Kjersti Annesdatter Skomsvold og Geir Gulliksen. Vi er veldig glade og takknemlige for at dere er her.

Hver gang disse to kommer med ny bok, er det en litterær begivenhet.
Jeg tror det handler om at de klarer å berøre dét i livene våre som er vanskeligst, mest sårbart, å sette ord på. 

Kjersti debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. For den fikk hun Tarjei Vesaas’ Debutantpris, svært gode kritikker, og romanen er oversatt til 25 språk. Siden den gang har hun gitt ut flere romaner og en diktsamling.  

Geir debuterte noe tidligere, i 1986, og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. I 2014 fikk han Aschehougprisen for hele sitt forfatterskap, og i 2015 kom romanen Historie om et ekteskap. For den ble han nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Og begge to er altså aktuelle med nye romaner.

Kjerstis bok Barnet er allerede kommet i bokhandelen, og har rukket å få svært gode kritikker. Stavanger Aftenblad skriver at romanen er «et høydepunkt i bokåret 2018», og Guri Hjeltnes i VG mener at det er en roman «å bli livsklok av».

Geirs roman Se på oss kommer etter planen ut 7. september, men jeg har vært så heldig å få lese den allerede.

De to romanene til Kjersti og Geir er helt spesielle, på hvert sitt vis. De har likevel mye til felles: Begge handler om de næreste relasjonene i livene våre, og om hvor dramatiske, vanskelige og vidunderlige hverdagene våre kan være.

I Barnet skriver Kjersti blant annet:

«I kjærligheten og skogen og diktningen finner jeg en redning fra meg selv, tankene og følelsene blir helbredet.»

Og det er vel kanskje derfor vi alle er her i kveld - for å finne en, i alle fall midlertidig, redning fra oss selv...

Med dette vil jeg ønske Kjersti og Geir varmt velkommen!

 

28.08.2018

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat