Njuike váldosisdollui

Den Norske Turistforening 150 år: Gratulasjonstale

H.M. Dronningens tale til Den norske turistforenings landsmøte lørdag 9. juni 2018.

Kjære alle sammen,

Før jeg begynner på min lille tale ... så hadde jeg en telefonsamtale klokken seks i dag med en veldig god venninne som bor i Danmark. Og jeg fortalte at jeg skulle hit, og så sier hun at da må du hilse. Og hennes stemme ble - ikke helt idenskapelig, men varm og entusiastisk. Så jeg må få lov å hilse Den Norske Turistforening i forbindelse med 150-årsjubileet så meget fra Dronning Margrethe.

Da begynner jeg på nytt.
Kjære alle sammen,

I anledning Den norske turistforenings 150-årsjubileum, vil jeg gjerne også gjerne være med og gratulere!

Jeg har alltid vært glad i naturen! Nordmarka ble min lekegrind som barn og ung. Interessen for fjellet startet med påskeopphold både på Gålå og Finse. Først etter jeg ble gift og fikk en sekretær som ivret etter å gå i fjellet, tok jeg utfordringen – jeg ville prøve fjellet selv – i 1976!

Siden ble jeg bergtatt og det ble årlige turer sommer som vinter i de flotte fjellområdene våre.

Som de aller fleste Oslo-borgere, ble Jotunheimen og Dovre et utgangspunkt. Senere kom Sunnmørsalpene meget sterkt inn. Ettersom jeg ble bedre kjent rundt i landet, oppdaget jeg at Norge har så meget å by på – også nordover.

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere
Nord er best
Vinterens flammevirvel, sommernattens mirakel

Gå mot vinden, klyv berg
Se mot nord
Oftere
Det er langt dette landet
Det meste er nord.

Jeg regner med mange av dere kjente igjen Rolf Jakobsens dikt «Nord».

Min horisont ble utvidet, det ble turer til nettopp Nordland, Troms og Finnmark. Overalt må jeg berømme hyttevertskapet og lokale aktører for gjestfrihet og villighet til å dele av sine kunnskaper.   

Jeg har også merket meg hvor stor aktivitet det er i lokalforeningene. De lokale har vært gode samarbeidspartnere for meg og min turgruppe. Jeg har besøkt mange DNT-hytter i løpet av disse årene.

Her må jeg få komme inn med et spørsmål: Hvor mange av dere landsmøtedeltagere har besøkt DNT-hytta på Loppa eller DNT-hytta på Kinn?

Men idag var jeg ute på fjorden, og da fikk jeg vite at Oslo og omegn tilbyr overnatting på Langøyene. Så jammen er det noe i nærområdet også!

Det er godt å erfare at DNT og jeg har minst ett felles mål, nemlig å få flest mulig av våre landsmenn ut i naturen. Her legger DNT forholdene så godt til rette! Med fjellvett er det trygt å følge DNTs røde T-er i terrenget. 

Jeg tillater meg å ta ordet nå og takke venner, Marte og Truls og Terje, som i over 40 år har vandret med meg og vist tålmodighet. Og sammen har vi skapt alle de flotte minnene som vi sammen har. Terje har også vært med og ledet i veldig mange år. Så nå får jeg noen spørsmål, for det er jo noen sorte pletter på kartet og det er Rogaland. Nå når dere har fått ny styreleder har jeg både fått tips og input. Så jeg tror at her er det noen som må noen snakke sammen.


En utfordring for DNT i dag er oppgradering av hele hyttenettverket.

Det er i jubileumsåret opprettet et hyttefond som gir mulighet for et ekstra løft for å bevare og oppgradere hyttene. I dag finnes 550 turisthytter over hele landet som selvsagt trenger jevnlig vedlikehold.

I den forbindelse vil jeg gjerne bidra med en gave, bestående av 45 tresnitt av «Kolåstind», som DNT kan selge til sine medlemmer etter forgodtbefinnende!

Så vil jeg gjerne be den nye styreleder komme opp til meg for å motta gaven.

 

 

09.06.2018

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat