Njuike váldosisdollui

Fylkestur i Nord-Trøndelag: Tale i Fosnes

H.K.H. Kronprinsessens tale på Øver-Dun i Fosnes kommune under Kronprinsparets fylkestur i Nord-Trøndelag 20. - 22. september 2017.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen!

Tusen takk for den varme velkomsten vi har fått i Fosnes – for den flotte sangen på Fyret og for de fine forestillingene og omvisning her på Øver-Dun. Kronprinsen og jeg har gledet oss til å være sammen med dere – her på plassen til den store forfatteren vår, Jøbyggen Olav Duun.

All litteratur kommer fra et sted. Knut Hamsuns Isak bryter jord på Sellanrå — et sted på Hamarøy. Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter vokser opp på Jørundgård, øverst i Gudbrandsdalen.

Og Lille Odin i Juvikfolke kommer fra «landet i eventyret». Det er lett å forstå at Duun hentet inspirasjon fra vakre Jøa for å skape omgivelsene i den store romanen. Landskapet, sjøen, fjellene, barske levekår og slektshistorier skaper lett bilder.

Det er små mennesker i møte med de store maktene. 

Og så skriver den berømte forfatteren fra Fosnes selvsagt også om noe annet, som i all stor kunst; om landet i eventyret inni oss alle – om barndommens rike. Som kan oppleves over alt der et barn vokser opp.

Duun skrev verdenslitteratur – og han skrev det det med utgangspunkt i en liten plass her på Trøndelagskysten. Stor kunst kan skapes hvor som helst hvor det finnes mennesker med kreativitet og et ønske om å si noe viktig.

Kulturkommunen Fosnes er full av folk som skaper noe godt hver dag. Jeg er imponert over det aktive organisasjonslivet her, kulturskolen, Duun-museet og det flotte flerbrukshuset Fyret, som vi nettopp har besøkt. Dere har en skole som er medlem i MOT og et sykehjem som skal bli sertifisert i livsgledeprogrammet. Og så er det stor aktivitet blant folket i Fosnes knyttet til flyktningene som kommer til kommunen.

Alt dette vitner om et sted som vil noe viktig – og som skaper bedre liv for folk, hver dag.

Kronprinsen og jeg er utrolig glade for å ha kommet til Fosnes og hit til Jøa. Fylkesturen vår har vært rik og variert; vi har møtt mange gode mennesker og opplevd mye kreativitet og skaperglede allerede.

Nå gleder vi oss til å være sammen med dere litt til, her i «landet i eventyret».

Olav Duun er blitt kalt kjærlighetens dikter. Han skriver om de store tingene i livet. Og han skriver med godhet til dem som faller utenfor. Om de syke, ulykkelige, om de som ikke helt passer inn.

Og så skriver han om de rause, de uselviske, de med stor omsorg. Sånne som det finnes så mange av rundt i landet vårt. Jeg synes derfor det passer godt å avslutte med et Olav Duun-sitat her i Fosnes, hentet fra romanen Carolus Magnus:

«Så godt kan eit menneske vera at det blir vakkert av det.»

Takk for en fin stund!

 

 

21.09.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas