Hopp til hovedinnhold

Norges Rytterforbunds 100-årsjubileum: Hilsen

Prinsesse Märtha Louises tale ved markeringen av Norges Rytterforbunds 100-årsjubileum i Oslo Militære Samfund, 3. desember 2015.

Statsråd
Varaordfører
Idrettspresident
Rytterpresident

Kjære hestevenner!

 
Gratulerer med dagen og de første 100 årene! Vi feirer en sprek hundreåring som aldri har vært mer vital. Og det er jo ikke så rart, for som det stod i bladet Våre hester i 1932:

"Er du hypokonder, utilfreds, overarbeidet, nervøs, likegyldig, slapp, energiløs: Ridning er den beste medisin."

Ridning er virkelig godt for alt – i tillegg til at den har en stor egenverdi. Hesten aksepterer deg, uansett hvem du er. Derfor er visjonene til forbundet så bra: Ryttersport for alle – på alle nivå uavhengig av alder og kjønn.

Riktignok er 80 % av medlemmene jenter, og en stor andel er mellom 13 og 19 år. Mange av oss her i dag har nok vært der; i stallen da vi var unge. I hvert fall ga hestene meg et fristed, og de aksepterte meg for den jeg var. I den alderen handler det jo ikke bare om å mestre hesten, men også å mestre utfordringer i livet. Dette er dere i forbundet med på å legge til rette for – og det er ikke så rent lite!

Derfor snakker jeg fra hjertet når jeg sier at glede, mestring og begeistring er ord som preger denne sporten – og som har ført oss gjennom 100 år med Norges Rytterforbund.

Vi har falt av og vi har klatret opp igjen. Vi har satt våre barn i salen og leid dem videre til de har klart å ta tøylene selv – og ridd videre.

Vi må alle ha troen på våre muligheter, og ikke fokusere på begrensninger. Gjennom aktivitet og utfoldelse – alene eller sammen med hesten, styrkes vi både fysisk og mentalt. I tillegg skaper vi sosiale felleskap.

Vi feirer 100 år med hestesport. 100 år med stevner og drømmer, med spenning, mål og ambisjoner. Med rideknapper og knøttecup, gullmedaljer og rosetter. Dette en feiring av vår egen historie; din og min. Vi er alle 100 år unge i dag!

Dere har mange spennende innfallsvinkler i dagens program som jeg er sikker på vil være til nytte og inspirasjon for oss alle. Jeg gleder meg derfor til å dele disse ettermiddagstimene med dere.

 
Igjen: Gratulerer med jubileet! Og lykke, lykke til videre!

 

 

03.12.2015

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat