Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Finnmark: Tale i Mehamn

H.M. Dronningens tale i Mehamn - Gamvik kommune - under Kongeparets fylkestur til Finnmark 16. - 18. juni 2015.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen!

Tusen takk for en flott mottakelse i Mehamn og her på Vedvikneset! Det var morsomt å se og høre flinke representanter for et meget aktivt lokalsamfunn. Dere har virkelig laget et storartet arrangement for oss. Kongen og jeg er svært glade for å være her og møte dere i Gamvik kommune.

Forfatteren Rolf Jacobsen sier det slik i diktet Nord:

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, og du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel,
sommernattens solmirakel
Gå mot vinden. Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt, dette landet.
Det meste er nord.

Dette må jo i høyeste grad gjelde Gamvik! Det finnes ikke mye nord for deres kommune – i hvert fall ikke på fastlands-Norge. Men det som er lengre nord, er havet. Det er havets rikdommer som gjør at det fortsatt finnes livskraftige samfunn her ved porten til Arktis. Gjennom historien har disse ressursene trukket til seg folk av forskjellig etnisitet og nasjonalitet, som har smeltet sammen til en spesiell bosetning.

Kanskje det er dette, sammen med pågangsmot og kjærlighet til hjemtraktene som gjør at dere har snudd motgang til muligheter? Ikke bare er dere fysisk på toppen av Norge, dere har også ligget helt i tetsjiktet når det gjelder befolkningsvekst de siste årene. Dere har lagt forholdene til rette for aktiv næringsutvikling – dette er tegn på både pågangsmot og optimisme! Nye bedrifter er kommet til, både innen fiskeri og foredling og andre næringer. Befolkningen øker, og det blir “lys i husan” – ikke minst takket være nye innbyggere fra andre deler av verden, som spiller en avgjørende rolle for så vel næringsliv som foreningsliv.

Jeg er svært glad i naturen her i Finnmark. Og dere er heldige: Gamvik kommune har en variert og flott natur. Frodige elvedaler og høyfjell. Utsatte skjær og endeløst hav. Folket her har alltid visst å glede seg over naturen, og det å være på tur, til sjøs eller til fjells, er for mange en livsstil, og en viktig kilde til at det gode liv kan leves også her. Med Lebesby deler dere Kinnarodden – Europas nordligste punkt på fastlandet. Vi har hørt at dette stedet nå faktisk gir skarp konkurranse til Nordkapp-platået.

Og så må jeg bare fortelle: Jeg har syklet på kryss og tvers blant annet her i Gamvik kommune, og hatt flotte opplevelser. Men noen minner sitter ekstra godt fast:

Den ene episoden var da mitt lille reisefølge kom til Gamvik museum – etter å ha syklet frem og tilbake til Slettnes fyr. Vi ble invitert inn i Bøkkarbua kafe av den hyggelige lederen der, Torstein Johnsrud – som kommer fra Oslo-området. Han fortalte entusiastisk om hvor flott det var å bo her i kommunen: På vei til jobb om morgenen kunne han stoppe bilen, kaste ut fiskesnøret og raskt få en laks på kroken! Hvor ellers i verden kan man oppleve dette på vei til sitt daglige virke? Så der satt vi og spiste matpakken vår – med Barentshavet klukkende under gulvplankene.

Et annet godt minne er fra kaia i Mehamn – der vi kom etter å ha syklet fra Gamvik. Om bord på Kongeskipet fikk vi vite at noen hadde levert oss en kveite! Den gledet vi oss selvsagt over under middagen senere på kvelden. Slike gode og overraskende episoder setter farge på et besøk.

Vi skal senere besøke Gamvik i dag, og der vet jeg at man ved Slettnes fyr finner startpunktet for kulturstien ”Fotefar mot Nord” som går fra vik til vik langs tufter etter tidligere bosetninger, jettegryter, en mystisk labyrint og gamle myter. Jeg gleder meg til et gjensyn!

Dere har et aktivt turlag, men kommunen har også lange tradisjoner innen revy, musikk og idrett. Jeg gir en stor honnør til en liten kommune – som på tross av knappe ressurser har idrettsutøvere i både bryting, badminton og fotball som hevder seg helt i norgestoppen. Her aner vi at det ligger utallige dugnadstimer bak, og alle disse ildsjelene skal ha en stor takk.  

Jeg tror jeg snakker for oss begge når jeg sier at Kongen og jeg alltid blir både imponerte, rørte og inspirerte av å møte befolkningen langs vår lange kyst. Dere har mye å være stolte av i Gamvik. Takk for at vi fikk møte dere alle sammen – nå gleder vi oss til de neste timene!

 

17.06.2015

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas