Hopp til hovedinnhold

Epilepsiforbundets 40-årsjubileum: Tale

Prinsesse Märtha Louises tale på 40-årsjubileet til Norsk Epilepsiforbund i Oslo, 19. september 2014.

Kjære alle sammen, Gratulerer med dagen!

Det er veldig fint å få være her og markere 40-årsjubileet sammen med dere. Som beskytter for Norsk Epilepsiforbund har jeg fulgt dere tett gjennom mange år og sett hvor viktig arbeidet deres er. Den som rammes av epilepsi, har ofte mange spørsmål. Da er det godt å vite hvor man kan få svar – og finne noen å snakke med – også for dem som er pårørende. Spesielt tror jeg dette er viktig når det gjelder noe som rammer så ulikt, og som oppleves så forskjellig fra person til person, som nettopp epilepsi.

Selv har jeg lært mye gjennom Epilepsiforbundet. Jeg har lært hva man skal gjøre – og ikke gjøre – hvis man er sammen med en person som får epileptisk anfall. Men jeg har også lært hvor mange myter og hvor stor uvitenhet det er i befolkningen om epilepsi. Kunnskap gir trygghet. Kunnskap bryter ned myter. Kunnskap gjør det enklere å leve – både for den som er rammet, og for dem som står rundt.

Da jeg gikk på barneskolen, hadde jeg selv en venninne som fikk epileptiske anfall. Da opplevde jeg hvor mye frykt og usikkerhet som kunne oppstå når vi ikke forstod hva som skjedde. På dette området gjør Norsk Epilepsiforbund en utrolig viktig innsats – både gjennom sine ansatte og frivillige, gjennom sentralstyret og sine 30 lokallag som er spredt over hele landet.

Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i den usikkerheten det må innebære å vite at man plutselig kan få et anfall. Vi alle kan føle uro for at noe uforutsett skal skje, noe som gjør at vi vil takle en situasjon dårlig. Det kan hindre oss fra å ta utfordringer, hindre oss fra å sette oss i utsatte posisjoner. Men det er viktig å arbeide med å overvinne vår egen frykt og usikkerhet.

Dette vet jeg at mange epilepsirammede kan mye om og har lang øvelse i. Her har vi andre mye å lære av dere – om å våge å ta sjanser, om å forberede andre på hva som kan skje, om ikke å la oss begrense av mulige hindre. Vi må tørre å være i livet – med den risiko det innebærer for oss alle – hver dag.

Takk for meg - og igjen: Gratulerer med dagen!

 

19.09.2014

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas