Midtstallen
Midtstallen er et av lokalene i Dronning Sonja KunstStall. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.
Det settes skiftende utstillinger i Midtstallen, og det arrangeres tidvis spesielle eventer som foredrag, konserter og liknende. Arrangementer annonseres på Facebook og omtales også her på kongehuset.no.
Billetter og praktisk informasjon
Slottets håndverk - Skapt gjennom 200 år
Nå vises utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år i Midtstallen. Den er åpen for publikum fra 29. januar 2023 til 14. januar 2024.
Her får publikum et innblikk i stolte håndverkstradisjoner gjennom et utvalg gjenstander fra De kongelige samlinger og noen helt spesielle innlån.
Dronningens kroningskappe ble båret sist av Dronning Maud under kroningen i 1906. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Mennesker har til alle tider arbeidet med hendene for å lage gjenstander til bruk og glede. Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år vil vise fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge. Utstillingen framhever utvalgte håndverksfag og forteller hvordan Slottets gjenstander ble laget og fremdeles blir brukt og tatt vare på den dag i dag.
– Vi håper at utstillingen kan øke vår kollektive kunnskap om den norske kulturarven og skape forståelse for at historien skapes og fornyes gjennom levende håndverk, skriver Hennes Majestet Dronningen i utstillingskatalogens forord.
Dronningen talte under utstillingsåpningen. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Slottets håndverk presenterer 26 ulike håndverksfag gjennom unike gjenstander fra De kongelige samlinger. I tillegg har Stortinget generøst lånt ut Tronstolen – et flott eksempel på hva forgyllerfaget kan frambringe.
Som del av utstillingen vises Dronningens kroningskappe, slik den ble laget av fremtredende buntmakere på 1800-tallet, Kongens Buick Roadmaster, A1 med sine seter nydelig utført av bilsalmakere, ett av Dronning Sonjas omsydde antrekk og hennes egne arbeider fra studier innen kjole og draktsøm. I tillegg vises Prinsesse Ingrid Alexandras Telemarksbunad, sølv- og smedarbeider, banebrytende glassblåserkunst fra Hadeland og ikke minst Kronprinsesse Mette-Marits engasjement for vev og vintage design.
Stortinget har generøst lånt ut Tronstolen – et flott eksempel på hva forgyllerfaget kan frambringe. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Utstillingen rommer i underkant av hundre gjenstander og flere gjøres nå tilgjengelig for publikum for aller første gang. Mønstringen følges av en omfattende katalog.
Tidligere utstillinger
Fram til og med søndag 13. november 2022 kunne publikum oppleve utstillingen Åpne dører. Utstillingen viste mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling.
Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:
- Åpne dører. Dronningens egen kunstsamling
- Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner
- Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall
- Slottet + Munch
- Drømmen om Norge
- Historja. Tre generasjoner samiske kunstnere
- Tone Vigeland. Smykker og skulptur
- Tradisjon og inspirasjon
- Kjell Erik Killi-Olsen. Skulpturer
- Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940
- Åpning med norske grafikere
Den kongelige stall
Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da Dronning Sonja KunstStall skulle etableres, ble Midtstallen der hestene en gang sto, restaurert og pusset opp. Lokalene framstår i dag slik den gjorde da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.
Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til utstillingslokale. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff
Midtstallen var den første delen av Dronning Sonja KunstStall som ble restaurert. Den hadde sin offisielle åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet hadde ikke vært åpen for publikum tidligere. Ikke lenge etterpå ble også Selekammeret åpnet for besøk.
Les mer om Den kongelige stalls historie
Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.