Njuike váldosisdollui

Det kongelige hushold

Det kongelige hushold er Hoffets største avdeling og leverer tjenester innen renhold av hjem, kontor og representasjonsrom, tekstilbehandling, blomsterdekor, kjøkken, servering, kantinedrift og kammertjeneste.

Avdelingen står for den daglige driften av Slottet og Kronprinsparets bolig, Skaugum – og for de andre kongelige eiendommene når Kongefamilien oppholder seg der. Husholdets medarbeidere bistår også med mat og servering på Kongeskipet.

Husholdet bistår Kongefamilien ved reiser i inn- og utland, og er ansvarlig for små og store arrangementer der Kongeparet eller Kronprinsparet er vertskap. Avdelingen bistår også Prinsesse Astrid, fru Ferner i forbindelse med hennes offisielle virke.

Avdelingen er delt inn i seksjonene Kjøkken, Hovmester og Husøkonom. Kongeparets private stab og staben ved Skaugum, er også tilknyttet Husholdet.

Hovmesterseksjonen

Hovmesterseksjonen har ansvar for servering ved mottakelser, lunsjer og middager på Slottet, Skaugum og de andre kongelige eiendommene. Seksjonen har servicefunksjoner ved de kongelige kontorene, ved møter og audienser, og er ansvarlig for Slottets vinkjeller og sølvkammer. Seksjonen har også ansvar for Hans Majestet Kongens kammertjeneste.  

Hovmesterseksjonen er ansvarlige for serveringen ved små og store anledninger, som ved gallamiddager der det kan sitte over 220 personer til bords. Foto: Heiko Junge / NTB

Husøkonomseksjonen

Husøkonomseksjonens hovedoppgave er å holde de kongelige eiendommene i orden. Seksjonen utfører et omfattende renhold, og den store mengden gamle og verdifulle gjenstander som finnes på eiendommene krever høy kompetanse på antikvarisk renhold.

Slottet har eget vaskeri. Hit kommer alt fra klær, servietter og sengetøy til uniformer og galladuker for å bli vasket, rullet og strøket.

Seksjonen gjør i stand til, gjennomfører og rydder opp ved små og store arrangementer, alt fra enkle møter til gallamiddager og statsbesøk. Da bistår medarbeiderne med å re senger, dekke og dekorere bord og bemanne garderoben. Blomsterdekoratørene planlegger og produserer blomsterdekoren til bord og saler ved arrangementer og til de kongelige eiendommene generelt.

Kjøkkenseksjonen

Kjøkkenseksjonen har ansvar for all matlaging tilknyttet Kongeparet og Kronprinsparets virksomhet offisielt og privat. Seksjonen drifter også Slottets kantine og forbereder møteromsservering.

Slottets kjøkken legger vekt på norsk mattradisjon og lokale råvarer, og bruker blant annet grønnsaker fra kjøkkenhagen på Bygdø kongsgård. Kvalitet, sunnhet og innovasjon skal kjennetegne produksjonen.    

Kjøkkenseksjonen har ansvaret for all matproduksjon ved Det kongelige hoff. Foto: Mona Nordøy

Under større arrangementer, som ved gallamiddager med opp mot 225 personer til bords, benyttes ekstern ekstrahjelp. I noen tilfeller benyttes lokal arbeidskraft, som på de kongelige residensene på Jørstad og i Sikkilsdalen. En lærling i kokkefaget er også tilknyttet seksjonen.

Kongeparet og Kronprinsparets private staber

De private stabene bistår med tilrettelegging av offisielle og private behov og gjøremål. Det inkluderer ivaretakelse av de private eiendommene, programkoordinering, sekretærtjenester, kammertjeneste, søm og garderobeansvar.  

Det kongelige hushold ledes av Lars Christian Krog.

 

04.06.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas