Njuike váldosisdollui

Afternoon Tea 2019

H.M. Kongens velkomsttale under "Afternoon Tea" for eldre ildsjeler, Det kongelige slott, 26. november 2019.

Kjære alle sammen,
velkommen til Slottet
og hjertelig velkommen til Afternoon Tea!

Når Dronningen og jeg reiser rundt i Norge, møter vi frivilligheten overalt. Dette store, bankende hjertet er en viktig del av livskraften i små og store samfunn i landet vårt. Blant dere som er gjester her i dag har vi mennesker som er engasjert innen idrett, kultur, lokalhistorie, politikk, sosialt arbeid og undervisning – for å nevne noe.

Slett ikke alle har helse og mulighet til å kunne ha et aktivt liv i høy alder. Og er man så heldig, er det heller ingen selvfølge å gi av sin tid til noen som trenger det. Men det har dere som er her i dag valgt å gjøre.

Derfor setter mange mennesker stor pris på dere. Derfor er dere av stor verdi for lokalsamfunnene deres. Og derfor er dere til inspirasjon for andre – i alle aldre.

Livet består av mange ulike faser – som byr på sine egne gleder og utfordringer. Jeg tror vi alle har behov for å oppleve at det er bruk for oss og ressursene våre – uansett hvor i livet vi befinner oss.

I vår del av verden lever mange i dag friskere og lengre liv enn noensinne. I 1950 var det under 50 hundreåringer i Norge. I dag er det nærmere 400. Og dette holder vi oversikten over her på huset – for alle får gratulasjonsbrev!

Forskere mener at de første menneskene som helt naturlig vil bli 200 år gamle, allerede er født. Desto viktigere er det at denne store delen av befolkningen som både kan og vil, får brukt ressursene sine – også etter at arbeidslivet er avsluttet.

Litt senere skal vi få høre et par av dere fortelle om det dere arbeider med. Men først skal vi få litt å spise.

Afternoon Tea er en gammel, engelsk skikk min bestemor, Dronning Maud, tok med seg hit til Slottet. Da står sandwicher, scones og te på menyen. De av dere som har vært nede i KunstStallen, der vi for tiden viser utstillingen «Drømmen om Norge», har sikkert fått høre mer om dette.

Igjen vil jeg få si velkommen – og vel bekomme! Jeg håper vi får en hyggelig stund sammen.

 

26.11.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat