Njuike váldosisdollui

Statsbesøk fra Republikken Korea: Tale under gallamiddagen

H.M. Kongens tale under gallamiddagen i anledning statsbesøk fra Republikken Korea 12. juni 2019.

Herr President og fru Kim Jung-Sook,

Det er en stor glede for Dronningen – som skulle ønske hun også var her i kveld –  og meg å ønske dere velkommen til Norge. Vi er glade for muligheten til å gjengjelde noe av den gjestfrihet vår familie har opplevd i Republikken Korea – senest vinteren 2018.

Da besøkte våre barn både OL og Paralympics, og begge kom hjem med gode minner fra flotte opplevelser.

Publikum over hele kloden var opptatt av de store sportslige begivenhetene, men arrangementene i Pyeongchang representerte noe enda viktigere:

Gjennom Deres initiativ, herr President, viste dere verden hvordan sport kan bidra til å bygge bro over konflikt og politikk. Etter en lang periode med uro og spenning, var det i februar 2018 en fredelig Korea-halvøy som ønsket verden velkommen til sportslig dyst. Det ble et OL i fredens tegn – midt i vinterlig kappestrid.

Ønsket om fred går som en rød tråd gjennom var felles historie, og var helt grunnleggende da våre to land samarbeidet etter utbruddet av Korea-krigen i 1950.

I juni samme år bad FNs første generalsekretær, nordmannen Trygve Lie – sammen med FNs sikkerhetsråd – verden om hjelp til å forsvare freden i Korea. Den norske regjeringen besluttet å bidra med feltsykehuset NORMASH.

Min bestefar, Kong Haakon, møtte dem som frivillig hadde meldt seg til tjeneste før de reiste i mai 1951. De hadde ingen enkel oppgave. Sykehuset lå ved fronten og behandlet stridende fra begge sider – også mange sivile. Vennskapet som oppsto mellom det norske personellet og deres koreanske partnere ble starten på et nært forhold mellom våre to land.

Jeg er spesielt glad for å kunne ønske dere velkommen til Norge akkurat i år, når vi feirer at det er 60 år siden våre to land opprettet diplomatiske forbindelser. I løpet av denne tiden har begge våre land gjennomgått en usedvanlig økonomisk utvikling – fra en tid med begrensede ressurser, til velstand og fremgang. Republikken Korea reiste seg fra krigens ruiner til å bli verdens 11. største økonomi i dag. Vi lar oss imponere over deres raske utvikling til å bli et velstående og demokratisk land.

Våre folk har flere ting felles. Fra våre forfedre arvet vi kunnskap om havet – vår felles inngang til mye av våre lands vekst.

Vi har samarbeidet tett i de maritime næringer, og i fellesskap har vi utviklet ny teknologi for bygging av skip, og for utvinning av olje og gass. Utallige norske fartøy har gjennom årene blitt sjøsatt av koreanske skipsbyggere. I morgen reiser vi sammen til Bergen, der vi blant annet besøker det norske forsvarets nye logistikkfartøy, "KNM Maud" - oppkalt etter min bestemor, Dronning Maud – og bygget nær Deres egne hjemtrakter, herr President.

Bærekraftig utnyttelse av havressursene gir også andre muligheter. Vi nordmenn er vant til å fortelle barna våre at det er sunt å spise fisk. Men dere koreanere er enda bedre til dette!

Republikken Korea er faktisk det landet i verden der man spiser aller mest sjømat. Og en del av denne sjømaten kommer gledelig nok fra Norge.

Vi samarbeider tett for å finne nye og smarte løsninger på de utfordringene verden står overfor. Vi kjenner til deres ambisiøse mål om å øke andelen fornybar energi, og håper at norsk teknologi og kunnskap om vindkraft kan bidra inn i denne utviklingen.

Vi har et nært forhold til naturen. Både koreanere og nordmenn liker godt å være ute på tur – men det er også mer som kommer fra naturen: At både nordmenn og koreanere liker fermentert mat, er kanskje litt ukjent for mange:

Der dere har kimchi – godt lagrede grønnsaker som erobrer verdens restaurantbord, har vi rakfisk. Jeg har ikke sett nøye på statistikkene, men jeg er nok redd for at denne norske delikatessen ikke kommer like høyt opp i kulinarisk popularitet på global basis som deres rett.

Antagelig er heller ikke rakfisken hovedårsaken til at mange unge koreanere kommer til Norge for å studere. Det er likevel gledelig at de finner gode studietilbud her. Flere nordmenn reiser også til Republikken Korea for å studere. Kan det være fordi de liker «k-pop»? Mange norske fans har stilt det samme spørsmålet på sosiale medier: Når kommer k-pop-gruppen BTS til Norge?

Dette er helt klart ikke min kjernekompetanse, men kanskje Presidenten kan gi tilhengerne svar på dette spørsmålet?

Herr President og fru Kim,
la meg avslutte med å takke for den flotte konserten dere inviterte til tidligere i dag. Forestillingen "Voyage to Korea" var en spennende reise i koreanske musikktradisjoner gjennom tidene.


Jeg utbringer en skål for Dem, herr President, fru Kim, for det koreanske folk – og for det nære vennskapet mellom våre to land.

 

12.06.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas