Njuike váldosisdollui

Utstillingen "Kongens velde": Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av utstillingen "Kongens velde" på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg, 23. mai 2017.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!

Først må jeg si at det er utrolig hyggelig å være her i Tønsberg igjen! Jeg har veldig mange gode minner herfra. I hele oppveksten min var dette sommerbyen vår når vi var på hytta på Tjøme.

I dag er vi samlet her i en litt annen anledning – som handler om vår gamle historie. Men samtidig handler den kanskje mer om verden i dag enn man umiddelbart skulle tro.

For 800 år siden ble Håkon Håkonsson konge i Norge. For mange er nok Kong Håkon best kjent fra maleriet med det dramatiske motivet der han som toåring blir fraktet i sikkerhet over fjellet på ski av birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka.

De er på flukt fra baglerne, som vil ta den lille kongesønnen, og birkebeinerne klarer å frakte ham trygt over fjellet til Trondheim. 

Historien om Håkon Håkonsson handler om et Norge i full splittelse, men som Kong Håkon klarte å skape fred i og samle i løpet av sine 46 år som konge.

Under Håkon Håkonssons tid kom både Island og Grønland under den norske kronen, i det som kaltes Norgesveldet. Han hadde god kontakt med ledere i andre europeiske land, var opptatt av kultur og fikk oversatt europeisk litteratur til norrønt.

Han må ha vært en spennende person, og han preget landet og regionen sterkt i sin regjeringstid.

Dessuten hadde han en sønn – som senere fikk kongsnavnet Magnus Lagabøte – og en datter: Prinsesse Kristina av Tunsberg.

Kong Håkon var opptatt av å bringe kunnskap og klokskap videre til arvingen sin. Derfor antar vi at han fikk skrevet Kongespeilet, som er en samtale mellom en konge og hans sønn.

I denne boken lærer sønnen om aspekter ved det å være kjøpmann, hirdmann og konge – gjennom en dialog med faren sin.

Selv om en del av teksten helt klart er typisk middelaldersk, er det mye som kan overføres til i dag. Det er gammel klokskap som aldri forandres, som for eksempel dette rådet fra far til sønn:

«Se på de beste, ikke på de fleste!»

Til daglig oppbevares Kongespeilet i København. For første gang er dette unike manuskriptet nå lånt ut til et norsk museum – og kan sees her på Slottsfjellmuseet. 

Fortellingen om Håkon Håkonsson og hans etterfølgere er også historien om Vestfold og Tønsberg som et maktsentrum. Utstillingen «Kongens velde» viser hvilken betydning dette området hadde under middelalderen – og hvor stor del av vår nasjonale historie knyttet til konge- og kirkemakt som har sine røtter akkurat her.

Utstillingen viser at vår egen historie 800 år tilbake er aktuell for oss fremdeles.
Den viser betydningen av gode relasjoner mellom ledere i forskjellige land.
Den viser betydningen av kulturutveksling over landegrenser.
Og den levendegjør gammel visdom i Kongespeilet for oss.

Derfor blir utstillingen «Kongens velde» også en nyttig påminnelse om hvor vi kommer fra, og om de verdiene vi må verne om.

Det er en imponerende samling av skandinavisk forskning på feltet som har gjort utstillingen her på Slottsfjellmuseet mulig.

Det er en stor glede å erklære «Kongens velde» for åpnet!

 

23.05.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat