Njuike váldosisdollui

Responsibility Works - åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av konferansen "Responsibility Works" i Oslo, 1. desember 2016.

Statsråder,

Kjære alle sammen.

Det er mange dårlige grunner til å starte en bedrift. Men det er bare en god, legitim grunn, og jeg tror dere vet hva det er: det er å forandre verden.

Det sier administrerende direktør i Evernote, Phil Libin.

 

I fjor vedtok verdenssamfunnet bærekraftsmålene. 

De 17 målene handler om hvordan vi kan skape en verden som tar vare på menneskene, samfunnene og kloden vår i et langsiktig perspektiv. De staker ut veien til å utrydde ekstrem fattigdom, bedre helsen vår og skape fred. Og de utfordrer oss til å tenke nytt om hvordan vi kan jobbe sammen får å komme dit.

 

Mange av dere som er samlet her representerer viktige bedrifter i Norge.

Jeg vil benytte denne anledningen til å berømme næringslivet for å være bevisst og framoverlent innen bærekraft. Det er krevende å satse på strategier som kanskje ikke gir de store uttellingene på kort sikt. Som mange av dere vet, handler ikke dette bare om «å gjøre det rette». Kloke bedriftsledere tenker i et langsiktig perspektiv. Det som er bra for oss som individer og for kloden vår er bra også for bedriften på lang sikt. 

Et ferskt eksempel som jeg synes gir et godt og optimistisk bilde, er at Bergens Næringsråds årskonferanse som nylig ble avholdt, hadde bærekraftmålene som hovedtema. Et av spørsmålene som ble stilt og diskutert, var:

«Hva vil det bety om din bedrift ikke tenker bærekraft?»

For det er der vi står. Enten vi representerer en bedrift, en organisasjon, myndigheter, sivilt samfunn, kongehuset eller bare oss selv, er dette et spørsmål vi i vår tid ikke kan la være å stille oss.

 

Jeg må innrømme at jeg blir skikkelig inspirert av bærekraftmålene. Jeg liker dem veldig godt av flere grunner – men jeg skal begrense meg til tre her i dag: Det handler om likeverd, innovasjon og samarbeid.

Først til likeverd:

Tusenårsmålene som ble avsluttet og evaluert i 2015 var en stor suksess. I løpet av perioden ble ekstrem fattigdom halvert, og nå går ni av ti barn i verden på skole. Verden klarte ikke å nå alle målene, men vi gjorde stor framgang.

Mens tusenårsmålene hovedsakelig fokuserte på utviklingsland handler de nye bærekraftmålene om oss alle. De forplikter land, næringsliv og enkeltmennesker i hele verden.

 

Så til innovasjon.

Jeg kom fra Slush i Helsinki i dag morges, Europas største oppstarts- og teknologikonferanse. Og jeg kan forsikre dere om at det foregår masse.

Jeg traff blant annet et norsk selskap som jobber med digitale betalingstjenester for flykninger og asylsøkere. Det vil hjelpe til å gjøre overføringene tryggere, mer effektive og gi noen av de mest sårbare gruppene bedre sikkerhet og kontroll på egen økonomi.

Mobilteknologien har blitt en svært viktig global utviklingsfaktor. Flere jenter vil for eksempel lære å skrive fordi de ønsker å kunne skrive tekstmeldinger.

I India er Telenor er en av aktørene som tilbyr dobbelt sim-kort så kvinner kan ha sin egen tilgang på ektemannens mobiltelefon. Og mennene er bare glad for å låne bort mobilen til kona, fordi hver gang hun bruker mobilen med sitt eget sim-kort, får han tilleggspoeng på sitt eget…

Det er mange, mange eksempler som dette – som viser at innovatører, mer tradisjonelle bedrifter og mange andre aktører er i full gang med å møte verdens utfordringer, som igjen øker muligheten for å nå bærekraftmålene.

 

Det tredje aspektet som inspirerer meg, handler om samarbeid.

I alt mitt internasjonale arbeid har jeg erfart at det blir fart i sakene når vi får til vellykte «public-private partnerships», altså samarbeid mellom myndigheter og private aktører.

For de strukturelle, gjennomgripende og forpliktende endringenes skyld er vi avhengige av myndigheter.

For nytenkning, innovasjon og økonomisk vekst trenger vi næringslivet og andre private aktører.

Når det gjelder klimautfordringene, trenger vi alle med på lag.

 

Og med det er vi tilbake til dere som er samlet her i dag.

For å kunne samarbeide, for at kloke hoder kan skape nye ideer sammen, må man møtes. Derfor trenger vi møteplasser som "Responsiblity works".

Takk til Right to Play, og takk til dere alle som er her i dag, for at dere er opptatt av at vi sammen skal løse de utfordringene vi står overfor.

Jeg vil oppfordre dere alle til finne deres bærekraftmål, og finne deres idé til hva dere kan gjøre for å nå det. Jeg er sikker på at denne konferansen vil inspirere til nettopp det.  

 

Takk for oppmerksomheten.

 

 

01.12.2016

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat