Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vest-Agder: Tale i Songdalen

H.K.H. Kronprinsessens tale i Songdalen kommune, Nodeland, under Kronprinsparets fylkestur til Vest-Agder 17. - 19. september 2013.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Så har vi kommet til avslutningen av reisen vår i Vest-Agder. Takk for at vi har blitt tatt så godt imot på alle stedene vi har kommet. Det har vært en stor opplevelse for oss – og vi reiser litt rikere hjem til Asker igjen. For meg har det vært spesielt å bli bedre kjent med en del av hjemfylket mitt som jeg ikke kjente så godt fra før.

Vi har sett at Vest-Agder faktisk er et lite Norge i miniatyr: Med hav og fjell, skog og hei. Med mot til å tenke stort, med rike naturressurser som forvaltes på en god måte til vekst for fylket, for befolkningen – og til inspirasjon for resten av landet vårt. Jeg har blitt imponert over å se den grønne satsingen i fylket – og over visjonen om å ha en sentral plass i et Europa som stadig vil etterspørre energi fra rene, fornybare kilder. 

Her i Songdalen har vi hatt en veldig fin avslutning på turen vår. På Porsmyr bygdemuseum møtte vi en fantastisk gjeng pensjonister som ikke har tenkt å bruke tiden sin på å sitte stille. Det er helt tydelig at på Porsmyr kommer det alltid til å være nye prosjekter å ta fatt på.

En utrolig innsats er nedlagt i bevaring av det gamle museet – til glede for både unge og eldre. Kongeparet er spesielt opptatt av å løfte frem verdien av å være aktiv gjennom alle livsfaser, så det har jeg lyst til å fortelle dem om når jeg kommer hjem.

Det var også spennende å snakke med kvinnene på frivilligsentralen. Det er utrolig å se hva som skjer når folk kommer fra land langt borte og skal etablere seg på et sted som dette. At de finner fellesskap og blir godt tatt vare på her av frivillige, det synes jeg er flott å se. Og ikke minst alle de andre frivillige vi hadde anledning til å snakke med under det lille stoppet på menighetshuset her borte.

Som ordføreren nevnte, er Songdalen den eneste kommunen i landet med to Brageprisvinnere. Jeg satte utrolig stor pris på at Gaute Heivoll leste for oss. Men jeg er også en beundrer av mannen som denne parken er oppkalt etter, Paal-Helge Haugens lyrikk. For noen år siden leste jeg et intervju med Haugen, der han fortalte om et sitat han har hengende over skrivebordet sitt - som en slags instruks i sitt kunstneriske arbeid. Det likte jeg så utrolig godt - det er hentet fra en av Tove Janssons bøker om Mummitrollet:

Mummipappa skal sette opp et skuespill, og før premieren instruerer han skuespillerne sine med følgende enkle huskeregel: «Tenk på kunsten – og hold halen i ro.»

Det er mange situasjoner i livet da det kan være lett å miste hodet, miste konsentrasjonen, miste det store målet ut av syne og bli utålmodige. Da kan det kanskje nettopp hjelpe - å tenke på kunsten, og holde halen i ro.

Igjen vil jeg si tusen takk til alle sammen for et fantastisk flott fylkesbesøk. Jeg vil gjerne takke alle som har bidratt her i dag også. Det var veldig gøy å se dere som danset og ikke minst dere som sang så nydelig for oss.
Jeg er veldig stolt av å kunne kalle Vest-Agder mitt hjemfylke.

Tusen takk.

19.09.2013

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas