Njuike váldosisdollui

Takket krigsveteraner og tidsvitner

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen takket krigsveteraner og tidsvitner for innsatsen de la ned for Norge under andre verdenskrig. – På vegne av Kongefamilien og hele det norske folk vil jeg si takk.

19.08.2021

Kronprinsen deltok på regjeringens frigjøringslunsj i anledning 75-årsdagen for frigjøringen sammen med Hans Majestet Kongen og Prinsesse Astrid, fru Ferner.

Kong Harald, Prinsesse Astrid, fru Ferner og Kronprins Haakon snakker med krigsseilerne som satt langs den røde løperen ved ankomst til Operaen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringens frigjøringslunsj

Veteraner og tidsvitner fra den andre verdenskrig var invitert til lunsjen i Operaen i Oslo.

Kongefamilien og samtlige gjester ble i formiddag ønsket velkommen av statsminister Erna Solberg. Forsvarets stabsmusikkorps spilte under gjestenes ankomst til Operahuset.

Lunsjen skulle ha vært holdt i fjor i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Norge fra den tyske okkupasjonsmakten, men ble utsatt på grunn av koronaepidemien.

De 170 gjestene ble servert en treretters lunsj som besto av skagenrøre med rognkjeksrogn, ovnsbakt lysing med rotfruktstappe, rødvinssaus og duchessepoteter. Til dessert ble det servert bærmoussekake med friske norske bær.

Takket

– Det vi er samlet for her i dag, handler først og fremst om to ting: Det aller viktigste er å takke dere. På vegne av Kongefamilien og hele det norske folk vil jeg si: Takk for alt dere har gitt, for alt dere har ofret – for at vi kan leve i et fritt land, sa Kronprins Haakon i sin tale under regjeringens frigjøringslunsj.

– Det andre er å gi dere – og oss selv – et løfte om at vi som selv ikke opplevde krigen, vil fortelle historiene om den videre. Ikke bare som kunnskap om fortiden, men som en levende verdidiskusjon om hva disse historiene betyr for oss i dag - så vi aldri skal glemme hva tusenvis av mennesker i vårt land har lidd og ofret livet for, sa han videre.

Se hele talen

Motstandsmannen August Rathke i samtale med Kronprins Haakon og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / NTB

Også statsminister Erna Solberg holdt tale under måltidet. Lyriker Per Vollestad leste krigsseilerdiktet til musikk fra Forsvarets Stabsmusikkorps som gikk over i partisanersangen.

Motstandsmannen August Rathke (95) holdt tale på vegne av krigsveteranene og tidsvitnene. Rathke som satt ved Kronprinsens bord under måltidet, var med i Kompani Linge og aksjonsgruppen Saborg. Han er den eneste av kompaniets medlemmer som fortsatt er i live.

Etter Rathkes tale fremførte operasanger Eli Kristin Hansveen legendariske «We´ll meet again». Sangen er forbundet med andre verdenskrig og handler om soldater som skal ut å kjempe – og om deres familier og kjærester. Gjennomgangstemaet, at «vi møtes igjen», var egnet til å skape fremtidstro i en situasjon da mange soldater ikke kom til å vende levende tilbake fra krigen, og derfor ikke ville få se sine kjære igjen. Sangteksten kunne derfor også tolkes som et løfte om at man skulle møtes igjen.

Til bords med tidsvitner

Gjestene var plassert på flere bord med smittevernavstand i foajeen i Operaen. Kong Harald satt mellom tidsvitne Edith Notowicz (91) fra Trondheim og krigsseiler Oskar Anton Taumer Anderson (100) fra Tjøme utenfor Tønsberg.

Edith Notowicz ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz og var en av få som overlevde. Anderson seilte som matros på MT Glitre da skipet ble torpedert av en tysk ubåt underveis fra Liverpool til New York 23. februar 1943. Ifølge Krigsseilerregisteret ble 34 av mannskapet om bord reddet, mens tre omkom under torpederingen.

Ved Kongens bord satt også krigsseiler Edvard Trevland (103) fra Sem utenfor Tønsberg.

Kong Harald og statsminister Erna Solberg under regjeringens lunsj for veteraner og tidsvitner. Foto: Heiko Junge / NTB

Kronprins Haakon satt mellom krigsseiler Torger Torgersen (98) fra Solum i Grenland og utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Torgersen seilte ute under hele krigen og var om bord på MT South America da skipet på vei over Atlanterhavet fra Halifax til Manchester ble truffet av tyske torpedoer 6. april 1944. Hele mannskapet på 42 ble reddet.

Den australske krigsseileren John A Gundersen (95) som nå bor på Bekkestua i Bærum, krigsseiler Trygve Haavald Laheim (99) fra Kvalsund utenfor Hammerfest og Oslo-mannen Otto Johan Borchgrevink som satt fanget på Grini, var også bord satt ved samme bord som Kronprinsen.

D-dagen

Prinsesse Astrid, fru Ferner satt mellom statsråd Frank Bakke-Jensen og kommandørkaptein Monrad August Mosberg (103) fra Sandøya utenfor Tvedestrand.

Mosberg tjenestegjorde om bord på KNM Svenner under D-dagen – invasjonen i Normandie 6. juni 1944. «Svenner» ble truffet midtskips av to tyske torpedoer og brakk i to og sank nesten øyeblikkelig. Av mannskapet på 230 mann mistet 34 livet – 32 nordmenn og to briter. Mosberg var adjutant for Kong Olav – både som kronprins og konge.

I februar i år ble Mosberg slått til ridder av den franske Æreslegionen for sin innsats om bord på KNM Svenner i 1944.

Sterke historier

Ved Prinsesse Astrid, fru Fernes bord satt også tidsvitnet Maria «Mitzi» Gabrielsen (86). Hun har en bakgrunnshistorie som savner sidestykke i europeisk krigshistorie.

Gabrielsen hadde sin barndom i et Wien hvor jødene ikke var velkomne. Faren var jøde og skredder. Moren, som var av tysk slekt, forelsket seg i en SS-mann, og meldte sin ektemann til SS slik at han ble sendt til Auschwitz. Siden meldte hun også sine egne barn til Gestapo.

Maria Gabrielsen var ti år gammel da hun og søsknene ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Av de 15 000 barna som ble sendt til denne leiren, overlevde bare 132. Maria Gabrielsen og hennes seks søsken var blant disse.

Ja, vi elsker

Lunsjen ble avsluttet ved at alle sang «Ja, vi elsker» akkompagnert av Forsvarets stabsmusikkorps og barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett.

Prinsesse Astrid, fru Ferner snakker med kommandørkaptein Monrad August Mosberg under frigjøringslunsjen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Kronprins Haakon taler under frigjøringslunsj for veteraner og tidsvitner. Foto: Forsvarsdepartementet
Guoskevaš leaŋkkat

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas