Njuike váldosisdollui

Kronprinsparet åpnet årets båtsommer

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen fikk i formiddag se og prøve seg på livredning under Redningsselskapets åpning av båtsommeren på Honnørbrygga i Oslo.

15.06.2021

Det går mot en historisk båtsommer. Redningsselskapet har økt beredskapen i sommer som følge av at rekordmange vil velge båtferie i norske farvann.

I 130 år har Redningsselskapet reddet mennesker i havsnød.

Rekordmange fikk hjelp i fjor

Redningsselskapets generalsekretær Rikke Lind orienterte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit om hvilke tiltak som er gjort fra Redningsselskapets side nå når sommerferien står for døren.

Kronprinsparet besøker redningsskøyta «Klaveness Marine» sammen med generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

900 frivillige operative mannskaper og 200 fast ansatte på redningsskøytene – fordelt på 52 redningsstasjoner langs hele Norges-kysten – er klare for innsats den kommende sesongen.

I fjor sommer fikk over 10 000 mennesker hjelp av Redningsselskapet – noe som var en historisk økning i antall oppdrag for selskapet.

Møtte redningsmannskaper

Redningsselskapet er opptatt av at båtlivet og ferdselen på sjøen skjer på en trygg måte – og har fokus på kunnskap og sikkerhet, og hvordan dette forsterker båtgleden og forebygger ulykker.

Kronprinsparet fikk se nærmere på og møte mannskapene på den fast bemannende RS «Klaveness Marine» og den frivillig bemannede RS «Prinsesse Ragnhild». Kronprinsparet fikk også en orientering om Redningsselskapets nye støttefartøy.

Direktør ved RS-akademiet, Matt Skue, og båtfører Hanne Heimdal demonstrerte hjerte- og lungeredning på redningsdukker. Deretter fikk Kronprins Haakon prøve seg på livredning på redningsdukker.

Kronprins Haakon forsøker seg på hjerte- og lungeredning. Foto: Terje Pedersen / NTB

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet – Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning – ble stiftet i 1891 og har i løpet av disse årene reddet over 6 400 liv fra å drukne.

Kampen mot drukning står fortsatt sentralt i virksomheten. Årlig drukner mer enn 100 personer i Norge. For å forbygge lærer Redningsselskapet 30 000 barn og unge hvert år om sjøvett.

Redningsmannskapene forteller om hvordan de har forberedt seg for en historisk båtsommer. Foto Terje Pedersen / NTB

Redningsselskapet mottar støtte fra staten – hvilket utgjør 15 prosent av selskapets inntekter. For å kunne skape trygghet på sjøen er Redningsselskapet avhengige både av den frivillige innsatsen, pengegaver fra enkeltpersoner og næringsliv samt selskapets vel 105 000 medlemmer.

Beskytterskap

Fra Redningsselskapet ble stiftet for 130 år siden, har landets konge vært selskapets høye beskytter. Foruten å være beskytter donerte også Kronprinsens tippoldefar, Kong Oscar II, personlig penger til opprettelsen av selskapet.

Ved unionsoppløsningen i 1905 tok Kong Haakon VII over beskytterskapet som ble videreført til Kong Olav V.

Hans Majestet Kongen er i dag Redningsselskapets høye beskytter.

Prinsesse Ingrid Alexandra døper redningsskøyta "Elias" på Honnørbrygga i Oslo i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB

 

Guoskevaš leaŋkkat

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas